Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Преминуо проф. др Божидар Крстајић

Извор: РТРС

У Београду је у 75.години живота преминуо проф. др Божидар Крстајић, редовни професор у пензији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Божидар Крстајић рођен је 7. јула 1948. године у Жабљаку, Црна Гора. Основну школу завршио је у Жабљаку, а класичну гимназију у Пљевљима. Дипломирао је на Одсјеку за електроиндустрију на Електротехничком факултету у Сарајеву 1972. године. Постдипломске магистарске студије завршио је на Електротехничком факултету у Загребу, а докторску дисертацију одбранио је 1986. године на Електротехничком факултету у Сарајеву.

Професионалну каријеру започео је на Електротехничком факултету у Сарајеву 1972. године у звању асистента. Од 1986. године радио је као доцент на предмету Теорија електромагнетских поља. У звање ванредног професора на предмету Електромагнетика изабран је 1989. године. У звање редовног професора на предмету Електромагнетика на Електротехничком факултету у Српском Сарајеву изабран је 2003. године. Поред Електротехничког факултета у Сарајеву радио је на Војној академији у Рајловцу и Електротехничком факултету у Тузли.

Од 1990. до 1992. године био је продекан за наставу, а од 1. 10. 1991. до 6. 4. 1992. године вршилац дужности декана Електротехничког факултета у Сарајеву.

У статусу гостујућег професора на Техничком универзитету у Минхену провео је пет година, а истовремено у статусу истраживача у Истраживачком центру АББ у Хајделбергу шест година. Од 2002. до 2012. године био је декан Електротехничког факултета у Источном (раније Српском) Сарајеву.

О дану и мјесту сахране, као и о комеморацији поводом смрти проф. др Божидара Крстајића јавност ће бити накнадно обавјештена.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com