Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Danas Sveti Jovan Zlatousti

Izvor: Srna

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas obilježava praznik posvećen Svetom Jovanu Zlatoustom, velikom svetitelju i reformatoru koji je poznat i kao najčuveniji propovijednik u istoriji Crkve.

Sveti Jovan Zlatousti bio je carigradski patrijarh i jedan od tri Sveta jerarha. On je i autor knjige “O sveštenstvu”, a nadimak Zlatousti dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.

Sveti Jovan Zlatousti bio je veliki borac protiv jeretika, a često je propovijedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Poslije sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mjesto Koman u Jermeniji, gdje je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odnijeli iz Carigrada u Rim, gdje su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul. 

On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica. U nekim krajevima Srbije još se i danas vjeruje da na današnji dan žene ne smiju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade. Pored toga u nekim krajevima postoji vjerovanje da onaj ko na današnji dan prekine nit, time ugrožava svoj život.

Filter 2019