Данас Свети Јован Златоусти

Извор: Срна

Српска православна црква /СПЦ/ данас обиљежава празник посвећен Светом Јовану Златоустом, великом светитељу и реформатору који је познат и као најчувенији проповиједник у историји Цркве.

Свети Јован Златоусти био је цариградски патријарх и један од три Света јерарха. Он је и аутор књиге “О свештенству”, а надимак Златоусти добио је због својих реторичких способности.

Свети Јован Златоусти био је велики борац против јеретика, а често је проповиједао о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, а осуђујући богате и оне који држе власт.

Послије сукоба са царицом Евдоксијом, прогнан је у мјесто Коман у Јерменији, гдје је умро 407. године. Његове мошти су крсташи 1204. однијели из Цариграда у Рим, гдје су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у данашњи Истанбул. 

Он се сматра једним од најученијих светитеља, па би требало данас да узмете у руке неку књигу и прочитате бар неколико реченица. У неким крајевима Србије још се и данас вјерује да на данашњи дан жене не смију да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер Јован Златоусти не жели да оне на његов празник раде. Поред тога у неким крајевима постоји вјеровање да онај ко на данашњи дан прекине нит, тиме угрожава свој живот.

Filter 2019