Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Obilježeno 30 godina rada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske

Izvor: Srna

Republika Srpska i Ministarstvo prosvjete i kulture ponosni su na Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, instituciju koja prati cjelokupnu obrazovnu politiku resornog ministarstva i Vlade, izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.

Pred početak održavanja svečane akademije povodom obilježavanja 30 godina rada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Cvijanovićeva je rekla da je to praznik za cijelu Republiku Srpsku, a ne samo jubilej ove institucije

Ona je istakla da je Zavod institucija koja sve vrijeme prati rad Ministarstva prosvjete i kulture, definisanje i izradu udžbenika, odnosno udžbeničke politike.

„To se najviše osjetilo posljednjih nekoliko godina, kada smo imali priliku i bili smo svjedoci procesa digitalizacije sadržaja udžbenika, a to se pokazalo posebno važno posljednjih nekoliko godina jer je pandemija virusa korona nametnula takve potrebe“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da se Zavod za udžbenike aktivno bavi pitanjima u oblasti kulture, te podsjetila da su iznjedrili i uspostavili nagrade „Zlatna sova“ i „Zlatna sovica“, važne za sve one koji pišu.

Direktor Zavoda Bojan Đenić rekao je da je Zavod stabilna institucija, jedini izdavač za udžbenike u Republici Srpskoj, a pomenuo je da je bilo raznih pokušaja i privatnih lobija da se to onemogući.

On je rekao da Zavod u svom portfoliju ima 20 knjižara, da je na polju kulture vrlo aktivan, da izdaje svoje književne nagrade – „Zlatnu sovu“ i „Zlatnu sovicu“, podsjećajući da se ove godine obilježava i 10 godina od uspostavljanja nagrade „Zlatna sova“.

Prema njegovim riječima, Zavod će nastaviti da širi svoju maloprodajnu mrežu, nastojati da ostane dominantan u izdavanju udžbenika, te da se širi na polju beletristike.

Čestitajući Zavodu 30 godina postojanja, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je ova institucija i u službi znanja, ali i u službi razvoja i obrazovanja cijele Republike Srpske.

„Zavod je institucija koja pruža podršku ravoju cijele Republike Srpske. Kada imate jednu takvu instituciju u Istočnom Sarajevu, definitivno morate da joj budete podrška“, istakao je Ćosić i izrazio nadu da će Zavod zadržati svoju funkciju, odnosno da će je dodatno unaprijediti.

On smatra da Zavod time što izdaje udžbenike za osnovno i srednje obrazovanje u Republici Srpskoj pokazuje kako odgovorna država treba da se odnosi.

„Ukoliko bi izabrali neki drugi model kao što je to u nekim zemljama u okruženju, sigurno da bi država, odnosno Republika Srpska, kao osnivač ove institucije, izgubila svoj primat i uticaj na politiku kreiranja i izdavanja udžbenika u Republici“, pojasnio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Na svečnoj akademiji uručene su plakete i zahvalnice, te ovogodišnje nagrade „Zlatna sova“ i „Sovica“.

Dobitnik „Sovice“ za ovu godinu Sonja Arsić Vukomanović iz Beograda, a „Zlatnu sovu“ dobila je Dragana Knežević iz Negotina, dok su druga i treća nagrada pripale su Ivanu Novčiću iz Kraljeva i Jadranki Milenković iz Niša.

Predsjednik žirija Sanja Macura čestitala je Zavodu 30 godina postojanja, te napomenula da je „Zlatna sova“, koja se dodjeljuje svake godine za tri rukopisa romana“, jedan od velikih projekata Zavoda, te da su se dobitnički rukopisi, među 26 pristiglih, izdvojilui svojim kvalitetom.

Ona je istakla da je pobjednički roman napisan tako da je dostupan svojim sadržajem i za jednog manje teorijski obrazovnog čitaoca, jer nudi, na prvi pogled, jednostavnu priču, ali sadrži različite slojeve koja je poslastica za nekoga ko voli malo dublje da čita.

U prostorijama Zavoda danas će biti upriličeno druženje dobitnika nagrada „Zlatna sova“ i „Sovica“ sa članovima žirija i novinarima.

Filter 2019