Sat. Aug 20, 2022
ћирилица /latinica

Prim. dr Branka Pekić Semiz (1962-2022)

Izvor: Filter

“Draga naša doktorice Branka, sa velikim bolom i tugom se opraštamo od Vas. Prerano ste nas napustili. Vaš odlazak je veliki gubitak za Vašu porodicu, našu ustanovu, Grad Istočno Sarajevo i sve Vaše pacijente”, navedeno je u saopštenju Bolnice “Srbija” povodom smrti primarijusa dr Branke Pekić Semiz.

Iz ove zdravstvene ustanove podsjećaju da je doktorica Branka bila jedan od najvećih stručnjaka u bolnici, specijalista ginekologije i akušerstva-supspecijalista perinatologije, koja je pomogla da na svijet dođe više od 2500 beba.

“I poslednjeg dana u operacionoj sali uspješno je obavila porođaj carskim rezom. Još jedan novi život, život jedne djevojčice stigao je na ovaj svijet. Istog dana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo trebala je da održi predavanje o reproduktivnom zdravlju žena. O ovoj temi sigurni smo, nije bilo boljeg i predavača”, dodaje se u saopštenju.

Dr Branka je ostavila neizbrisiv trag u srpskom narodu zajedno sa primarijus doktorom Vladimirom Mehmedbašićem. U podrumskim prostorijama i pod kišom granata, svakodnevno izlažući svoj život, porađala je žene i donosila osmijeh i radost u mnoge domove u tim sumornim vremenima.

U nehumanim uslovima i uz minimum sredstava bila je jedan od osnivača Odjeljenja ginekologije u tadašnoj bolnici Kasindo.

Biografija

Dr Branka Pekić Semiz rođena je 8. 4. 1962. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je na Ilidži. Diplomirala je 1986. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a specijalistički ispit položila je 1997. godine u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, dok je supspecijalistički ispit iz perinatologije položila 2004. godine u KCU u Sarajevu.

U Bolnici “Srbija” bila je načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva u periodu od 2002. do 2005. godine, od 2007. do 2015. godine i od 2019. do danas.

Titula primarijusa dodijeljena joj je 7. 4. 2022. godine.

Ljekarski staž obavila je na UMC-U na Klinici na ginekologiju i akušerstvo, a kao ljekar opšte prakse bila je zaposlena u domovima zdravlja u Goraždu i na Ilidži, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Famos“.

Period od 1992. do 1995. godine provela je ratnom porodilištu na Ilidži, a uz to bila je šef urgentne službe u Domu zdravlja Srpska Ilidža.

Aktivno je učestvovala u radu Predsjedništva Udruženja ginekologa-opstetričara Republike Srpske, te Skupštine Društva doktora Republike Srpske. Objavila je više radova koje je prezentovala na velikom broju stručni sastanaka u BiH i Srbiji. Kao vanjski ocjenjivač bila je angažovana u Agenciji za sertifikaciju i akreditaciju zdravstvenih ustanova Republike Srpske.

“U Bolnici “Srbija” bila je zaposlena od 1996. godine gdje je provela veliki broj dana i neprospavanih noći. Voljela je svoj posao i čar donošenja novih beba na svijet. Draga naša doktorice Branka, nakon Vašeg odlaska ostala je velika tuga i nikad više ništa neće biti isto. Pamtićemo vas kao velikog i sposobnog stručnjaka, dobru i veselu doktoricu. Hvala Vam za sve. Putujte u neki bolji svijet”, navode iz Bolnice.

Prim. dr Branka Pekić Semiz biće sahranjena u srijedu u 14.00 časova na porodičnom groblju na Ilidži.

Komemoracija će se održati u srijedu u 11.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Filter 2019