Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Predmet “Dobrovoljačka”: Ako bude pritisaka na svjedoke, biće zatražen pritvor za neke optužene

Izvor: Srna

Tužilaštvo BiH neće oklijevati da predloži određivanje pritvora za neka od optuženih lica, ako zbog predmeta “Dobrovoljačka” bude pritiska na postupajuće sudije i svjedoke, upozorio je glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

“Bitno nam je da nema pritiska na sud, odnosno postupajuće sudije. Ali ukoliko ga bude, to jest, ako tužilaštvo prepozna da ima ometanja rada pravosuđa, u tom slučaju pokrenuće istražne radnje i postupiti u skladu sa zakonskim odredbama”, istakao je Kajganić.

On je za beogradsku Politiku rekao da Tužilaštvo BiH isto tako neće oklijevati da reaguje ni u slučaju ako bude pritisaka na svjedoke.

“Odgovor će biti predlaganje zakonskih mjera, što ne isključuje ni eventualno određivanje pritvora za neka od optuženih lica”, istakao je Kajganić.

Kajganić je napomenuo da je pažnja Tužilaštva BiH sada fokusirana isključivo na zakazivanje glavnog pretresa.

On je rekao da je tužilaštvo, poštujući odluku Ustavnog suda BiH da se riješi pitanje prigovora na obustavu istrage u predmetu “Dobrovoljačka”, postupalo u okviru svojih zakonskih nadležnosti.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo je sprovelo opsežnu istragu i nakon svih prikupljenih dokaza podiglo optižnicu, koju je Sud BiH u potpunosti potvrdio, jer je ocijenio da u njoj ima dovoljno osnova i sumnje da su radnje koje se desetorici optuženih stavljaju na teret dovoljno potkrijepljene dostavljenim dokazima.

“Ne osvrćemo se na bilo kakve prigovore na adresu tužilaštva, kao ni na pritiske od optuženih ili lica koja su sa njima povezana, jer oni ne mogu imati nikakvog uticaja na rad tužilaštva, koje u ovom predmetu postupa na isti način kao i u svakom drugom”, naglasio je Kajganić.

Sud BiH potvrdio je prošlog mjeseca optužnicu protiv 10 osumnjičenih za zločine počinjene prilikom napada na kolonu bivše JNA 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a prvooptuženi je Ejup Ganić.

“Politika” navodi da zbog toga u posljednje vrijeme iz Ganićevog pravnog tima stižu i direktne prijetnje glavnom tužiocu Milanku Kajganiću, kao i postupajućem sudiji Braci Stuparu.

Pojedini mediji u Sarajevu javljaju da su optuženi u ovom predmetu uputili i dopis Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Kristijanu Šmitu i pojedinim stranim ambasadorima u BiH, kao i haškom Mehanizmu, tražeći od njih “adekvatnu reakciju”.

Filter 2019