Fri. Aug 12, 2022
ћирилица /латиница

Предмет “Добровољачка”: Ако буде притисака на свједоке, биће затражен притвор за неке оптужене

Извор: Срна

Тужилаштво БиХ неће оклијевати да предложи одређивање притвора за нека од оптужених лица, ако због предмета “Добровољачка” буде притиска на поступајуће судије и свједоке, упозорио је главни тужилац БиХ Миланко Кајганић.

“Битно нам је да нема притиска на суд, односно поступајуће судије. Али уколико га буде, то јест, ако тужилаштво препозна да има ометања рада правосуђа, у том случају покренуће истражне радње и поступити у складу са законским одредбама”, истакао је Кајганић.

Он је за београдску Политику рекао да Тужилаштво БиХ исто тако неће оклијевати да реагује ни у случају ако буде притисака на свједоке.

“Одговор ће бити предлагање законских мјера, што не искључује ни евентуално одређивање притвора за нека од оптужених лица”, истакао је Кајганић.

Кајганић је напоменуо да је пажња Тужилаштва БиХ сада фокусирана искључиво на заказивање главног претреса.

Он је рекао да је тужилаштво, поштујући одлуку Уставног суда БиХ да се ријеши питање приговора на обуставу истраге у предмету “Добровољачка”, поступало у оквиру својих законских надлежности.

Према његовим ријечима, тужилаштво је спровело опсежну истрагу и након свих прикупљених доказа подигло оптижницу, коју је Суд БиХ у потпуности потврдио, јер је оцијенио да у њој има довољно основа и сумње да су радње које се десеторици оптужених стављају на терет довољно поткријепљене достављеним доказима.

“Не осврћемо се на било какве приговоре на адресу тужилаштва, као ни на притиске од оптужених или лица која су са њима повезана, јер они не могу имати никаквог утицаја на рад тужилаштва, које у овом предмету поступа на исти начин као и у сваком другом”, нагласио је Кајганић.

Суд БиХ потврдио је прошлог мјесеца оптужницу против 10 осумњичених за злочине почињене приликом напада на колону бивше ЈНА 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, а првооптужени је Ејуп Ганић.

“Политика” наводи да због тога у посљедње вријеме из Ганићевог правног тима стижу и директне пријетње главном тужиоцу Миланку Кајганићу, као и поступајућем судији Браци Ступару.

Поједини медији у Сарајеву јављају да су оптужени у овом предмету упутили и допис Високом судском и тужилачком савјету, Кристијану Шмиту и појединим страним амбасадорима у БиХ, као и хашком Механизму, тражећи од њих “адекватну реакцију”.

Filter 2019