Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Održano stručno predavanje o kovidu i postkovid sindromu

Izvor: Filter

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sinoć je održano stručno predavanje na temu “Kovid i postkovid sindrom, iskustva u liječenju i prevenciji”.

Predavanje je započeo dr Danko Vasiljević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i koordinator tima za vakcinaciju u Domu zdravlja Istočno Sarajevo koji je govorio o važnosti vakcinacije protiv korona virusa, vrstama vakcina, te njihovim kontraindikacijama.

Objasnio je koje su reakcije na vakcinu kao i koja oboljenja spadaju u rizičnu grupu kod primanja vakcine.

“Vakcinacija u Domu zdravlja počela je 23. marta 2021. godine i do sada je dato preko 18.000 doza”, rekao je dr Vasiljević, istićući da je Istočno Sarajevo na drugom mjestu po odzivu stanovnika na vakcinaciju.

O postkovid sindromu, simptomima, imunitetu i načinu zaštite govorila je dr Sanja Tanović, specijalista porodične medicine.

Diplomirani psiholog Jovana Erić objasnila je kako kovid utiče na mentalno zdravlje, koje su posledice izolacije i stigmatizacije osoba koje su oboljele od korona virusa.

Na predavanju je govorio i dr Duško Elez, specijalista pulmolog i onkolog koji je proveo dvije godine na kovid odjeljenju Bolnice “Srbija” .

Filter 2019