Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Vučić položio zakletvu

Foto: Tanjug

Izvor: Glas Srpske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu pred poslanicima u parlamentu, čime je otpočeo njegov drugi predsjednički mandat.

Po ulasku u skupštinsku salu, Vučić je pozdravljen dugim aplauzom.

Vučić je, držeći desnu ruku na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi, izgovorio tekst zakletve:

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Nakon toga, potpisao je tekst zakletve, a poslanici i gosti pozdravili su ga aplauzom.

Zatim je uslijedila himna Srbije “Bože pravde”.

Nakon što je predsednik parlamenta Ivica Dačić otvorio posebnu sednicu parlamenta, na njoj je predočen izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja, u kojem stoji da je Vučić na izborima dobio 2.224.914 glasova građana, što je, takođe, propraćeno aplauzom.

Svečanoj ceremoniji polaganja predsjedničke zakletve prisustvuju i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Tanjug

Moja dužnost je briga za Srbiju i dobrobit njenih građana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon polaganja zakletve u Narodnoj skupštini, u obraćanju istakao je da želi da bude predsjednik svih i za sve i da će činiti sve u najboljem interesu Srbije.

„Ne postoji veća čast, obaveza, nema ni većeg ponosa od onog koji daje činjenica da vodiš svoju zemlju. Ni veće dužnosti da je sa ponosnom predstavljam. Sve to i obavezu, dužnost, čast i ponos dobio sam od građana na izborima. Oni su izraz volje ubedljive većine koja je mene i najveći deo vas nanovo zadužila da svoj posao obavljamo, ne uvek i kako ta većina želi, već da činimo što je u najboljem interesu Srbije”, naglasio je on.

Vučić je rekao da želi da bude predsjednik svih i predsednik za sve, prvi po obavezama, zadnji po privilegijama, da radi više, da ne traži više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju.

“Veliki Konfučije je rekao da kompromis može da se pravi sa svim osim sa idealima. To nameravam da sledim. Meni je ideal Srbija I dobrobit njenih građana”, ukazao je on.

Tanjug

Vučić je poručio da će prioriteti njegovog drugog mandata biti – mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evropa, rad, rad i rad.

“Srbija jeste i biće upravo ono što sami od nje napravimo. Ona je proizvod naših misli, snova i dela. Naš ideal, cilj i svest je znanje o tome gde smo i geografski i istorijski, uz pažnju da ne pobrkamo, što nam se dešavalo, istoriju i realnost, geografiju i realnost, pušte želje i realnost”, rekao je Vučić.

Ukazao je da drugi mandat počinje u u prelomnim vremenima, i da ne postoji cilj koji je zahtjevniji, ali i časniji – da Srbija nastavi putem u budućnost, kakvu je odavno zaslužila.

“Preuzimam dužnost u vremenima u kojima je osnovna premisa u svetu postala da su drskost i bezobrazluk čin hrabrosti, a smirenost odraz straha. Živimo u vremenima kada svi govore, a malo ko sluša ili čuje. Glas razuma je sve tiši, a vizija čovečanstva udaljenija i maglovitija”, primetio je predsednik Srbije.

Dodao je da je cijeli svijet željan istine i pravde, iste one koja je utkana u prve reči himne Srbije, i koja, kaže, još uvijek stoji kao imperativ bez kojeg nema napretka dostojanstvenom čoveku i celom svetu.

“Za takvu istinu i pravdu ću uvek da se borim, jer nema časnijeg puta”, rekao je Vučić.

Ukazao je da svijet možda nikada više neće biti isti, ali ćemo bar mi pokušati da ostanemo snažni, samostalni i nepokolebljivi, da ćemo, kao zemlja, nastaviti da radimo za opšte dobro, da grabimo naprd uprkos nedaćama.

Filter 2019