Вучић положио заклетву

Фото: Танјуг

Извор: Глас Српске

Предсједник Србије Александар Вучић положио је данас заклетву пред посланицима у парламенту, чиме је отпочео његов други предсједнички мандат.

По уласку у скупштинску салу, Вучић јe поздрављен дугим аплаузом.

Вучић је, држећи десну руку на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу, најстаријој српској књизи, изговорио текст заклетве:

“Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности”.

Након тога, потписао је текст заклетве, а посланици и гости поздравили су га аплаузом.

Затим је услиједила химна Србије “Боже правде”.

Након што је председник парламента Ивица Дачић отворио посебну седницу парламента, на њој је предочен извештај Републичке изборне комисије о резултатима гласања, у којем стоји да је Вучић на изборима добио 2.224.914 гласова грађана, што је, такође, пропраћено аплаузом.

Свечаној церемонији полагања предсједничке заклетве присуствују и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, као и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Танјуг

Моја дужност је брига за Србију и добробит њених грађана

Предсједник Србије Александар Вучић, након полагања заклетве у Народној скупштини, у обраћању истакао је да жели да буде предсједник свих и за све и да ће чинити све у најбољем интересу Србије.

„Не постоји већа част, обавеза, нема ни већег поноса од оног који даје чињеница да водиш своју земљу. Ни веће дужности да је са поносном представљам. Све то и обавезу, дужност, част и понос добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо, не увек и како та већина жели, већ да чинимо што је у најбољем интересу Србије”, нагласио је он.

Вучић је рекао да жели да буде предсједник свих и председник за све, први по обавезама, задњи по привилегијама, да ради више, да не тражи више за себе, али апсолутно све за Србију.

“Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим осим са идеалима. То намеравам да следим. Мени је идеал Србија И добробит њених грађана”, указао је он.

Танјуг

Вучић је поручио да ће приоритети његовог другог мандата бити – мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

“Србија јесте и биће управо оно што сами од ње направимо. Она је производ наших мисли, снова и дела. Наш идеал, циљ и свест је знање о томе где смо и географски и историјски, уз пажњу да не побркамо, што нам се дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пуште жеље и реалност”, рекао је Вучић.

Указао је да други мандат почиње у у преломним временима, и да не постоји циљ који је захтјевнији, али и часнији – да Србија настави путем у будућност, какву је одавно заслужила.

“Преузимам дужност у временима у којима је основна премиса у свету постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност одраз страха. Живимо у временима када сви говоре, а мало ко слуша или чује. Глас разума је све тиши, а визија човечанства удаљенија и магловитија”, приметио је председник Србије.

Додао је да је цијели свијет жељан истине и правде, исте оне која је уткана у прве речи химне Србије, и која, каже, још увијек стоји као императив без којег нема напретка достојанственом човеку и целом свету.

“За такву истину и правду ћу увек да се борим, јер нема часнијег пута”, рекао је Вучић.

Указао је да свијет можда никада више неће бити исти, али ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самостални и непоколебљиви, да ћемо, као земља, наставити да радимо за опште добро, да грабимо напрд упркос недаћама.

Filter 2019