Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Jačanje saradnje javnih univerziteta iz Republike Srpske i Japana

Izvor: Filter

Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) i prestižni Šinšu /Shinshu/ univerzitet iz Japana, koji se ubraja u 1000 najboljih svjetskih univerziteta, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine (BiH) u Japanu, potpisali su Sporazum o saradnji na period od pet godina.


Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo rektora Soičira Nakamure /Soichiro Nakamura/, ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, prorektora i profesora, organizovana je 14. aprila 2022. godine na japanskom univerzitetu u prefekturi Nagano.


Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa. Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila nakon posjete ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana japanskom univerzitetu prošle godine, a međuvremenu je usaglašavan konačni tekst sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju između medicinskih i poljoprivrednih fakulteta dva univerziteta.

Po završetku ceremonije potpisivanja, ambasador Berjan je, obzirom na okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva UIS-a na zajedničkoj ceremonij potpisivanja, uručio prigodan poklon rektoru japanskog univerziteta u ime rektora UIS-a, prof. dr Milana Kulića, sa simbolikom prirodnih
ljepota i poljoprivrednih potencijala Republike Srpske.

Ova izuzetno respektabilna ustanova sa tri kampusa, osnovana davne 1949. godine, nekoliko godiina zaredom proglašena je najboljim ekološkim japanskim univerzitetom, a prema svjetskoj listi „UI GreenMetric World University Rankings 2020“ ekoloških univerziteta, Šinšu univerzitet zauzima 38. poziciju.

Ovim sporazumom proširuje se saradnja sa univerzitetima iz Srpske, obzirom da je u prethodnom periodu i Univerzitet u Banjoj Luci potpisao sporazum o saradnji sa ovim čuvenim japanskim univerzitetom.

Filter 2019