Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Јачање сарадње јавних универзитета из Републике Српске и Јапана

Извор: Филтер

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) и престижни Шиншу /Shinshu/ универзитет из Јапана, који се убраја у 1000 најбољих свјетских универзитета, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине (БиХ) у Јапану, потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година.


Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство ректора Соичира Накамуре /Soichiro Nakamura/, амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана, проректора и професора, организована је 14. априла 2022. године на јапанском универзитету у префектури Нагано.


Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса. Реализација потписивања споразума је услиједила након посјете амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана јапанском универзитету прошле године, а међувремену је усаглашаван коначни текст споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу између медицинских и пољопривредних факултета два универзитета.

По завршетку церемоније потписивања, амбасадор Берјан је, обзиром на околности изазване пандемијом COVID-19 и немогућности личног присуства руководства УИС-а на заједничкој церемониј потписивања, уручио пригодан поклон ректору јапанског универзитета у име ректора УИС-а, проф. др Милана Кулића, са симболиком природних
љепота и пољопривредних потенцијала Републике Српске.

Ова изузетно респектабилна установа са три кампуса, основана давне 1949. године, неколико годиина заредом проглашена је најбољим еколошким јапанским универзитетом, а према свјетској листи „UI GreenMetric World University Rankings 2020“ еколошких универзитета, Шиншу универзитет заузима 38. позицију.

Овим споразумом проширује се сарадња са универзитетима из Српске, обзиром да је у претходном периоду и Универзитет у Бањој Луци потписао споразум о сарадњи са овим чувеним јапанским универзитетом.

Filter 2019