Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Sjećanje na junake sa Košara

Izvor: Srna

Članovi organizacije Veterana 125. Motorizovane brigade Vojske Srbije i Moto-kluba “MS Srbi” položili su danas vijence na Spomenik junacima sa Košara u Beogradu, povodom 23 godine od početka te bitke tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Kod spomenika podignutog ispred Kliničko bolničkog centra Dragiša Mišović, u Ulici heroja Milana Tepića, učesnici komemoracije razvili su natpis na srpskom i ruskom jeziku “Srbi i Rusi braća zauvek”.

Bitka na Košarama, na jugoslovensko-albanskoj granici, jedna je od najtežih borbi u novijoj istoriji srpske vojske. Trajala je 67 dana i odnijela je 108 života.

Započela je 9. aprila 1999. godine u ranim jutarnjim satima, kada je teroristička organizacija kosovsko-metohijskih Albanaca OVK napala državnu granicu SR Jugoslavije iz pravca Albanije.

Cilj im je bio da se razdvajanjem i razbijanjem jedinica Vojske Jugoslavije između Đakovice i Prizrena spoje sa snagama OVK u Metohiji.

Borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije poslije Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Filter 2019