Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Сјећање на јунаке са Кошара

Извор: Срна

Чланови организације Ветерана 125. Моторизоване бригаде Војске Србије и Мото-клуба “МС Срби” положили су данас вијенце на Споменик јунацима са Кошара у Београду, поводом 23 године од почетка те битке током НАТО агресије на СР Југославију.

Код споменика подигнутог испред Клиничко болничког центра Драгиша Мишовић, у Улици хероја Милана Тепића, учесници комеморације развили су натпис на српском и руском језику “Срби и Руси браћа заувек”.

Битка на Кошарама, на југословенско-албанској граници, једна је од најтежих борби у новијој историји српске војске. Трајала је 67 дана и однијела је 108 живота.

Започела је 9. априла 1999. године у раним јутарњим сатима, када је терористичка организација косовско-метохијских Албанаца ОВК напала државну границу СР Југославије из правца Албаније.

Циљ им је био да се раздвајањем и разбијањем јединица Војске Југославије између Ђаковице и Призрена споје са снагама ОВК у Метохији.

Борбе су трајале све до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије послије Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

Filter 2019