Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Прије 28 година погинули командант 4. батаљона Војне полиције Лиздек и војник Кнежевић

Извор: Филтер

Удружење ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса данас обиљежава 28 година од јуначке погибије команданта Недељка Лиздека и војника Сретена Кнежевића, који су животе положили на Босанској међи 7. априла 1994. године.

Из Удружења ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса подсјећају да су у том периоду снаге ВРС изводиле операцију “Звијезда-94” у рејону Горажда.

“Из 1. корпуса тзв. АБиХ су покушали да на правцу Трескавица-Гребак-Горажде пошаљу испомоћ људства у одбрани Горажда, које је било пред падом. Била је ово акција коју је непријатељска страна спроводила под кодним називом „Курир“. Група је уочена 6. априла и кренула је потјера за њом. Наредног дана је лоцирана и у блиској борби разбијена на двије мање групе од којих се једна упутила према Дражином потоку, а друга у село Пијевац. Том приликом је из Трнова упућено појачање у људству, како би се непријатељ спријечио у даљим активностима. На путу према селу Пијевац, на Босанској
међи колона наших возила наилази на засједу, гдје приликом борбе гину Лиздек и Кнежевић”, наводе из Удружења.

Капетан Недељко Лиздек, командант 4. батаљона Војне Полиције СРК ВРС, рођен је 25. новембра 1951. године од оца Богдана и маке Љепосаве у Мокром, општина Пале. Био је осмо дијете у породици.

Основну школу завршава у Мокром и уписује средњу војну школу у Сарајеву, касарна “Маршал Тито”. Послије завршене војне школе добија чин водника и распоређен је на прву дужност коју обавља у Славонској Пожеги, гдје је провео девет мјесеци.

Наредна дужност га враћа у Сарајево, касарна “Јајце” гдје је послије шест мјесеци прекомандован у 288. батаљон Војне Полиције (ЈНА), који је био смјештен у касарни “Виктор Бубањ”. У 4. (288) батаљону ВП је обављао дужности командира одјељења и командира вода, те је био референт за сузбијање криминалитета у крим служби.

По избијању рата, Лиздек је заједно са својим саборцима 24. маја 1992. године напустио касарну “Виктор Бубањ” и учествовао у формирању 4. батаљона Војне полиције ВРС.

У 4. батаљону је обављао дужност замјеника команданта батаљона, а на чело батаљона долази у августу 1993. године.

Капетан Лизек је погинуо 07. априла 1994. године у акцији ликвидације диверзантско- терористичке групе на Босанској међи.

Иза себе је оставио супругу Љубицу, те синове Милорада и Миломира.
Одликован је медаљом Заслуга за народ и орденом Милоша Обилића.

Војник Сретен Кнежевић био је дипломирани инжењер геодезије. Као асистент је радио на Грађевинском факултету у Сарајеву. Одликован орденом Његоша 3.реда.

Представници Удружења ће данас положити вијенце на гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу гдје је сахрањен Кнежевић и породичном гробљу Поткрајеви у Мокром гдје је сахрањен Лиздек.

Filter 2019