Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Za zločin u Dobrovoljačkoj biće saslušano 277 svjedoka

Foto: Fena

Izvor: Nezavisne novine

Za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu optuženo je 10 osoba, a biće saslušano 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Za ovaj zločin optuženi su: Ganić Ejup (76), Backović Zaim (68), Bahto Hamid (61), Efendić Hasan (79), Muslimović Fikret (74) Pušina Jusuf (73), Alispahić Bakir (66), Bezdrob Enes (61), Dahić Ismet (68) i Žiško Mahir (51).

“Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina”, navode iz Tužilaštva.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

“Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Filter 2019