Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

За злочин у Добровољачкој биће саслушано 277 свједока

Фото: Fena

Извор: Независне новине

За злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву оптужено је 10 особа, а биће саслушано 277 свједока, као и више вјештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
За овај злочин оптужени су: Ганић Ејуп (76), Бацковић Заим (68), Бахто Хамид (61), Ефендић Хасан (79), Муслимовић Фикрет (74) Пушина Јусуф (73), Алиспахић Бакир (66), Бездроб Енес (61), Дахић Исмет (68) и Жишко Махир (51).

“Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН-а, те нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршитеље убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, нису спријечили ни казнили извршитеље, као и помагали починитељима након извршеног злочина”, наводе из Тужилаштва.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

“Тужилаштво БиХ заједно са Државном агенцијом за истраге и заштиту-СИПА, као и МУП-ом РС, провело је темељиту истрагу у оквиру које је саслушано више стотина свједока наведеног догађаја, међу којима и преживјели војници и цивили, представници породица убијених и рањених жртава, као и велики број судионика догађаја.

Filter 2019