Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Devet država EU ukinulo kovid mjere za ulazak u zemlju

Izvor: Tanjug

Devet članica EU i Šengena u potpunosti je ukinulo kovid mjere za ulazak u zemlju.

Neke zemlje su ublažile režim ulaska, a ostatale zadržale mjere za određene kategorije putnika.

Tako su Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju.

Češka, Letonija i Holandija su ograničenja za ulazak u zemlju ukinule samo za putnike iz zemalja EU i članica Evropskog ekonomskog prostora.

Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Hrvatska, NNJmačka, Grčka, Litvanija, Malta, Portugal, Slovačka, Španija zadržale kovidj mjere za ulazak u zemlju.

Ko želi da uđe u Austriju, npr. mora i dalje da pokaže važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovid-19 ili negativan test.

Ista pravila važe za ulazak u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Njemačku…

Kipar je još strožiji i na ostrvo pušta, bez ikakvih ograničenja, vakcinisane i osobe koje su preležale kovid-19, dok ostali putnici, ako im je zemlja na tzv. zelenoj listi mogu ući sa negativnim testom, dok je za dolazak iz država sa crvene liste neophodan dodatni test i prilikom dolaska.

Estonija je zadržala pravilo da samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19 mogu ući bez karantina u zemlju ili obaveze da se u njoj testiraju.

Filter 2019