Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Berjan: Retrogradna retorika sve prisutnija u istupima Turkovićeve

Izvor: Srna

Retrogradna retorika kojom se iznova produbljuju podjele među konstitutivnim narodima u BiH u posljednje vrijeme je, nažalost, sve prisutnija u istupima ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i postala je matrica njenog ponašanja, smatra ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

Berjan ističe da je ponovo na sceni pokušaj manipulacije i obmane međunarodnih faktora i svjetske javnosti konstantnim jednostranim prikazivanjem događaja iz prošlosti i evociranjem sjećanja na civilni rat u BiH, završen prije 26 godina.

“Pismo Turkovićeve je pristrano viđenje ratnih događaja u multietničkom Sarajevu, koje i danas vrši opstrukciju i skrivanje istine o stradanju Srba. Sarajevo je grad u kojem danas Srbi, poslije etničkog čišćenja i progona, više skoro i da ne postoje kao narod. To je istina o mitu multietničkog Sarajeva”, izjavio je Berjan Srni, komentarišući pismo Turkovićeve koje je juče uputila svjetskim zvaničnicima.

Berjan ističe da bi bošnjačka politička elita konačno trebalo da prihvati činjenicu da je BiH zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, da je Republika Srpska trajna kategorija sa funkcionalnim institucijama koje donose validne odluke i demokratski izabranim predstavnicima.

“Bilo bi mnogo korisnije da razvijaju dijalog sa druga dva konstitutivna naroda zarad bolje budućnosti, umjesto što konstantno, i poslije toliko godina od završetka rata u BiH, pokušavaju da privuku pažnju dijela međunarodne zajednice plasiranjem sistematske antisrpske propagande koja je proizvod političkog Sarajeva i SDA”, istakao je Berjan.

Turkovićeva je u pismu pominjala 30 godina od “opsade Sarajeva”, a osvrnula se i na aktivnosti koje provodi Narodna skupština Republike Srpske u vezi sa vraćanjem oduzetih nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Srpske.

Filter 2019