Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Берјан: Ретроградна реторика све присутнија у иступима Турковићеве

Извор: Срна

Ретроградна реторика којом се изнова продубљују подјеле међу конститутивним народима у БиХ у посљедње вријеме је, нажалост, све присутнија у иступима министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и постала је матрица њеног понашања, сматра амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан.

Берјан истиче да је поново на сцени покушај манипулације и обмане међународних фактора и свјетске јавности константним једностраним приказивањем догађаја из прошлости и евоцирањем сјећања на цивилни рат у БиХ, завршен прије 26 година.

“Писмо Турковићеве је пристрано виђење ратних догађаја у мултиетничком Сарајеву, које и данас врши опструкцију и скривање истине о страдању Срба. Сарајево је град у којем данас Срби, послије етничког чишћења и прогона, више скоро и да не постоје као народ. То је истина о миту мултиетничког Сарајева”, изјавио је Берјан Срни, коментаришући писмо Турковићеве које је јуче упутила свјетским званичницима.

Берјан истиче да би бошњачка политичка елита коначно требало да прихвати чињеницу да је БиХ земља два ентитета и три конститутивна народа, да је Република Српска трајна категорија са функционалним институцијама које доносе валидне одлуке и демократски изабраним представницима.

“Било би много корисније да развијају дијалог са друга два конститутивна народа зарад боље будућности, умјесто што константно, и послије толико година од завршетка рата у БиХ, покушавају да привуку пажњу дијела међународне заједнице пласирањем систематске антисрпске пропаганде која је производ политичког Сарајева и СДА”, истакао је Берјан.

Турковићева је у писму помињала 30 година од “опсаде Сарајева”, а осврнула се и на активности које проводи Народна скупштина Републике Српске у вези са враћањем одузетих надлежности са нивоа БиХ на ниво Српске.

Filter 2019