Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Učenici prikupljaju novac za Ivanino i Miloševo liječenje

Izvor: Srna

Članovi sekcije “Farmakon” i medicinski tehničari iz Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” danas su u Istočnom Novom Sarajevu organizovali još jednu humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za liječenje teško oboljele đevojčice Ivane Bjelogrlić i mladića Miloša Božovića.

Na štandu, koji se nalazi prekoputa poslovnice “M:tela” u Spasovdanskoj ulici, građani po simboličnim cijenama mogu kupiti kozmetičke preparate, izmjeriti krvni pritisak, šećer u krvi, ali i posavjetovati se sa ljekarom, a sav prihod biće usmjeren za liječenje male Ivane koju zovu Ica Lavica i Božovića.

Građani mogu posjetiti štand sa proizvodima učenika Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” danas do 17.00 časova.

Profesor hemije u ovoj školi Bojana Radojević novinarima je rekla da je humanitarna akcija počela 8. marta, kada su u prostorijama škole postavili štand gdje su prodavali svoje kozmetičke preparate, a zatim i u prostorijama “M:tela”, Elektrodistribucije Pale, Penzijsko invalidskog osiguranja /PIO/, Gradske uprave, kao i Srednje škole “28. juni”.

Radojevićeva je istakla da akcija ima i svoj slogan “Neka osmjeh zasija na njihovim licu, podršku dajte za Božu i Icu”, a nazvana je i humanitarni maraton, jer žele da se takmiče u disciplinama, kao što su humanost ili solidarnost.

Ona je dodala da se humanitarni maraton završava 1. aprila, kada će učenici Srednjoškolskog centra i Muzičke škole održati koncert u prostorijama Kulturnog centra, za koji ulaznice građani već danas mogu kupiti na štandu.

“Sekcija Farmakon na ovome neće stati. Mi ćemo uvijek biti tu za ljude kojima je pomoć potrebna”, poručila je Radojevićeva.

Profesor farmaceutske grupe predmeta Jelena Koprivica navela je da je “Farmakon” hemijsko-farmaceutska sekcija koja postoji već sedam godina, te da je sastavljena od petnaestak učenika, pretežno četvrtog razreda smjera farmaceutski tehničar.

Koprivica je rekla da je cilj sekcije dodatna edukacija iz oblasti farmacije, ali i razvijanje svijesti kod učenika o humanosti, koja je, kako je navela, jedna od najljepših osobina.

“Godišnje izradimo više od 1.000 preparata. Uglavnom se baziramo na kreme za lice i ruke, labela i cinkove paste. Pokušavamo iz godine u godinu da budemo još kvalitetniji, istražujemo nove recepture, naručujemo nove sirovine i možemo reći da idemo u korak s vremenom”, pojasnila je Koprivica.

Učenik četvrtog razreda smjer Farmaceutski tehničar Lidija Knežević rekla je da je tokom školovanja stekla mnogo znanja kroz praktični rad u okviru sekcije “Farmakon”, koja godinama proizvodi visokokvalitetne preparate na prirodnoj bazi.

“Redovno razvijamo i proizvodimo nove preparate, kao što je krema sa elastinom i alantoinom. Od novih proizvoda možemo istaći i naš serum za nokte”, navela je Kneževićeva.

Posjetioci štanda mogu se konsultovati i sa apsolventom Medicinskog fakulteta u Beogradu Strahinjom Škobom, koji je išao u školu sa Milošem Božovićem.

Filter 2019