Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Ученици прикупљају новац за Иванино и Милошево лијечење

Извор: Срна

Чланови секције “Фармакон” и медицински техничари из Средњошколског центра “Источна Илиџа” данас су у Источном Новом Сарајеву организовали још једну хуманитарну акцију с циљем прикупљања средстава за лијечење тешко обољеле ђевојчице Иване Бјелогрлић и младића Милоша Божовића.

На штанду, који се налази прекопута пословнице “М:тела” у Спасовданској улици, грађани по симболичним цијенама могу купити козметичке препарате, измјерити крвни притисак, шећер у крви, али и посавјетовати се са љекаром, а сав приход биће усмјерен за лијечење мале Иване коју зову Ица Лавица и Божовића.

Грађани могу посјетити штанд са производима ученика Средњошколског центра “Источна Илиџа” данас до 17.00 часова.

Професор хемије у овој школи Бојана Радојевић новинарима је рекла да је хуманитарна акција почела 8. марта, када су у просторијама школе поставили штанд гдје су продавали своје козметичке препарате, а затим и у просторијама “М:тела”, Електродистрибуције Пале, Пензијско инвалидског осигурања /ПИО/, Градске управе, као и Средње школе “28. јуни”.

Радојевићева је истакла да акција има и свој слоган “Нека осмјех засија на њиховим лицу, подршку дајте за Божу и Ицу”, а названа је и хуманитарни маратон, јер желе да се такмиче у дисциплинама, као што су хуманост или солидарност.

Она је додала да се хуманитарни маратон завршава 1. априла, када ће ученици Средњошколског центра и Музичке школе одржати концерт у просторијама Kултурног центра, за који улазнице грађани већ данас могу купити на штанду.

“Секција Фармакон на овоме неће стати. Ми ћемо увијек бити ту за људе којима је помоћ потребна”, поручила је Радојевићева.

Професор фармацеутске групе предмета Јелена Kопривица навела је да је “Фармакон” хемијско-фармацеутска секција која постоји већ седам година, те да је састављена од петнаестак ученика, претежно четвртог разреда смјера фармацеутски техничар.

Kопривица је рекла да је циљ секције додатна едукација из области фармације, али и развијање свијести код ученика о хуманости, која је, како је навела, једна од најљепших особина.

“Годишње израдимо више од 1.000 препарата. Углавном се базирамо на креме за лице и руке, лабела и цинкове пасте. Покушавамо из године у годину да будемо још квалитетнији, истражујемо нове рецептуре, наручујемо нове сировине и можемо рећи да идемо у корак с временом”, појаснила је Kопривица.

Ученик четвртог разреда смјер Фармацеутски техничар Лидија Kнежевић рекла је да је током школовања стекла много знања кроз практични рад у оквиру секције “Фармакон”, која годинама производи висококвалитетне препарате на природној бази.

“Редовно развијамо и производимо нове препарате, као што је крема са еластином и алантоином. Од нових производа можемо истаћи и наш серум за нокте”, навела је Kнежевићева.

Посјетиоци штанда могу се консултовати и са апсолвентом Медицинског факултета у Београду Страхињом Шкобом, који је ишао у школу са Милошем Божовићем.

Filter 2019