Thu. May 19, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Izvještaj o radu načelnika u 2021. izazvao raspravu među odbornicima

Izvor: FILTER/V.Č.

Većinom glasova odbornika Skupštine opštine Pale usvojeni su izvještaji o radu načelnika opštine i načelnika odjeljenja za 2021. Odbornici skupštinske većine, njih 15, podržalo je izvještaje, dok je opozicija bila protiv.

“Kao što se i očekivalo, izveštaj o radu načelnika je bila ključna tačka na današnjoj sjednici Skupštine. Moglo se primijetiti da je čak i pozicija imala određenih inicijativa, a to je znak da Skupština zdravo funkcioniše. Zaista mogu kao načelnik da kažem da smo u prethodnoj godini uspjeli da finansijski konsolidujemo i vodimo opštinu onako kako treba čak i pored korone i pored poplava i svega što smo imali u 2021. godini”, izjavio je nakon sjednice Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

On je dodao da je realizovano nekoliko važnih projekata, poput izgradnje parka kod osnovne škole “Pale”, izgradnje prve faze toplovoda, kao i proširenje vrtića.

“Bilo je još infrastrukturnih projekata u ukupnom iznosu od preko 2.000.000 KM. Apsolutno možemo biti zadovoljni jer i pored svega što smo uradili nismo zapostavili podsticajne mjere kako za preduzetnike tako i za poljoprivrednike. Imali smo i preko 100 stipendista odnosno 100.000 KM izdvojenih za stipendiranje studenata,” rekao je Jugović i osvrnuo se na činjenicu da izvještaj nije dobio podršku opozicije.

“Opozicija je tu da glasa protiv i ne možemo očekivati da imamo isto razmišljanje. Oni konstantno ukazuju na iste probleme, a nemaju petlju da predlože kako se uhvatiti u koštac sa svim problemima. Izmještanje toplane, izgradnja gondole, izgradnja svih drugih milionskih objekata je pečat i temelj za sva vremena, a to se pruža prilika samo jednoj generaciji. Mi sad ispaštamo zbog grešaka urađenih prije sedam godina – nalazimo se na crnoj listi evropske banke za obnovu i razvoj i moramo ponovo vraćati određenu dokumentaciju unazad. Mi plaćamo sada ceh onome o čemu se nije vodilo računa ranije. Što se tiče kritika na trenutnu čistoću u Palama, mogu reći da će uskoro ići generalna akcija čišćenja Pala, ekipe Romanija puteva već čiste ulice, a potom će ići pranje ulica i uređenje trga”, zaključio je Jugović.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina smatra da su pozitivni rezultati vidljivi na svim poljima.

“Bilo je konstruktivnih i dobrih diskusija, a bilo je i diskusija gdje su pojedini odbornici pokazali elementarno neznanje i neinformisanost. Neki se malo više bave politikanstvom nego kontruktivnim i korisnim stvarima. SNSD i koalicija okupljena oko SNSD-a neće od Skupština praviti rijaliti šou i zabavu za javnost, ozbiljno pristupamo problemima i ozbiljno se bavimo politikom. Očekuju nas veliki projekti i krupne investicije, idemo naprijed a građani i glasači imaće priliku da to ocijene na izborima, “ poručio je Škipina.

Odbornik SDS-a Marko Sikima tvrdi da izvještaj predstavlja propagandni dokument koji u velikoj mjeri ignoriše dobar dio stvarnog stanja u opštini Pale.

“Smatramo da nije u redu da se ulazi u velike projekte bez ozbiljne dokumentacije i da se odvajaju ogromna sredstva za projekte sa neizvjesnim ishodom. Imamo sada situaciju da su nam ulice prljave i da se komunalna struktura faktički raspala. Donirana su sredstva Olimpijskom Centru da se radi rasvjeta na stazama, a da li je uredu da građani Pala od kojih 70 % neće koristiti te staze ima prljave ulice i udarne rupe na ulicama,” upitao je Sikima.

Odbornici su usvojili i informaciju o stanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine, informaciju u oblasti sporta za prošlu godinu, te izvještaj o radu Pravobranilaštva na području opštine.

Filter 2019