Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Пале: Извјештај о раду начелника у 2021. изазвао расправу међу одборницима

Извор: ФИЛТЕР/В.Ч.

Већином гласова одборника Скупштине општине Пале усвојени су извјештаји о раду начелника општине и начелника одјељења за 2021. Одборници скупштинске већине, њих 15, подржало је извјештаје, док је опозиција била против.

“Као што се и очекивало, извештај о раду начелника је била кључна тачка на данашњој сједници Скупштине. Могло се примијетити да је чак и позиција имала одређених иницијатива, а то је знак да Скупштина здраво функционише. Заиста могу као начелник да кажем да смо у претходној години успјели да финансијски консолидујемо и водимо општину онако како треба чак и поред короне и поред поплава и свега што смо имали у 2021. години”, изјавио је након сједнице Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Он је додао да је реализовано неколико важних пројеката, попут изградње парка код основне школе “Пале”, изградње прве фазе топловода, као и проширење вртића.

“Било је још инфраструктурних пројеката у укупном износу од преко 2.000.000 КМ. Апсолутно можемо бити задовољни јер и поред свега што смо урадили нисмо запоставили подстицајне мјере како за предузетнике тако и за пољопривреднике. Имали смо и преко 100 стипендиста односно 100.000 КМ издвојених за стипендирање студената,” рекао је Југовић и осврнуо се на чињеницу да извјештај није добио подршку опозиције.

“Опозиција је ту да гласа против и не можемо очекивати да имамо исто размишљање. Они константно указују на исте проблеме, а немају петљу да предложе како се ухватити у коштац са свим проблемима. Измјештање топлане, изградња гондоле, изградња свих других милионских објеката је печат и темељ за сва времена, а то се пружа прилика само једној генерацији. Ми сад испаштамо због грешака урађених прије седам година – налазимо се на црној листи европске банке за обнову и развој и морамо поново враћати одређену документацију уназад. Ми плаћамо сада цех ономе о чему се није водило рачуна раније. Што се тиче критика на тренутну чистоћу у Палама, могу рећи да ће ускоро ићи генерална акција чишћења Пала, екипе Романија путева већ чисте улице, а потом ће ићи прање улица и уређење трга”, закључио је Југовић.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина сматра да су позитивни резултати видљиви на свим пољима.

“Било је конструктивних и добрих дискусија, а било је и дискусија гдје су поједини одборници показали елементарно незнање и неинформисаност. Неки се мало више баве политиканством него контруктивним и корисним стварима. СНСД и коалиција окупљена око СНСД-а неће од Скупштина правити ријалити шоу и забаву за јавност, озбиљно приступамо проблемима и озбиљно се бавимо политиком. Очекују нас велики пројекти и крупне инвестиције, идемо напријед а грађани и гласачи имаће прилику да то оцијене на изборима, “ поручио је Шкипина.

Одборник СДС-а Марко Сикима тврди да извјештај представља пропагандни документ који у великој мјери игнорише добар дио стварног стања у општини Пале.

“Сматрамо да није у реду да се улази у велике пројекте без озбиљне документације и да се одвајају огромна средства за пројекте са неизвјесним исходом. Имамо сада ситуацију да су нам улице прљаве и да се комунална структура фактички распала. Донирана су средства Олимпијском Центру да се ради расвјета на стазама, а да ли је уреду да грађани Пала од којих 70 % неће користити те стазе има прљаве улице и ударне рупе на улицама,” упитао је Сикима.

Одборници су усвојили и информацију о стању јавног реда и мира, безбједности грађана и имовине, информацију у области спорта за прошлу годину, те извјештај о раду Правобранилаштва на подручју општине.

Filter 2019