Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

EUFOR: Dodatne trupe u BiH aktivirane iz predostrožnosti

Izvor: Agencije

Komandant EUFOR-a u BiH Anton Veseli izjavio je danas da je aktivirao rezervne snage EUFOR-a iz predostrožnosti, a ne zbog pogoršanja situacije.

“Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po bezbjedno i stabilno okruženje, zbog koje bi bio potreban angažman EUFOR-a. Kao razborita mjera iz predostrožnosti, u svjetlu pogoršane međunarodne bezbjednosne situacije, odlučeno je da se aktiviraju rezervne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije”, rekao je Veseli.

On je na ceremoniji kojom se obilježava “dostizanje inicijalnog operativnog kapaciteta EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu”, naveo da vjeruje da će raspoređivanje rezervnih snaga predstavljati dodatno sredstvo da se unaprijedi i ojača partnerstvo EUFOR-a s institucijama i građanima BiH.

“Vjerujem da je moja odluka bila iz obaveze kao vojnika da budem spreman da odgovorim na bilo koju situaciju. Svaki vojnik koji stoji pred vama je u službi EUFOR-a i BiH. Porodice nekih od njih bliže su ratu u Ukrajini nego vi ovdje. U vremenu nesigurnosti, njihova služba je testament posvećenosti očuvanju mira. Posebno sada u vremenu narušene sigurnosti”, rekao je Veseli.

On je naglasio da je upravljanje rezervnim snagama temelj svake vojne operacije, prenosi klix.ba.

“Ako to budem smatrao razboritim korakom i ako to bude potrebno, mogu pozvati dodatne snage. Važno je u ovom trenutku iskazati podršku institucijama BiH”, poručio je Veseli.

Ranije danas je objavljeno da, nakon što je kontingent snaga EUFOR-a u BiH prije nekoliko dana postao brojniji za 500 pripadnika rezervnih snaga ove organizacije, donijeta je i odluka o konačnom raspoređivanju ovih trupa na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Filter 2019