Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

ЕУФОР: Додатне трупе у БиХ активиране из предострожности

Извор: Агенције

Kомандант ЕУФОР-а у БиХ Антон Весели изјавио је данас да је активирао резервне снаге ЕУФОР-а из предострожности, а не због погоршања ситуације.

“Процјена ЕУФОР-а је да тренутно не постоји пријетња по безбједно и стабилно окружење, због које би био потребан ангажман ЕУФОР-а. Kао разборита мјера из предострожности, у свјетлу погоршане међународне безбједносне ситуације, одлучено је да се активирају резервне снаге како би се остварила спремност за све непредвиђене ситуације”, рекао је Весели.

Он је на церемонији којом се обиљежава “достизање иницијалног оперативног капацитета ЕУФОР-а у бази Бутмир у Сарајеву”, навео да вјерује да ће распоређивање резервних снага представљати додатно средство да се унаприједи и ојача партнерство ЕУФОР-а с институцијама и грађанима БиХ.

“Вјерујем да је моја одлука била из обавезе као војника да будем спреман да одговорим на било коју ситуацију. Сваки војник који стоји пред вама је у служби ЕУФОР-а и БиХ. Породице неких од њих ближе су рату у Украјини него ви овдје. У времену несигурности, њихова служба је тестамент посвећености очувању мира. Посебно сада у времену нарушене сигурности”, рекао је Весели.

Он је нагласио да је управљање резервним снагама темељ сваке војне операције, преноси klix.ba.

“Ако то будем сматрао разборитим кораком и ако то буде потребно, могу позвати додатне снаге. Важно је у овом тренутку исказати подршку институцијама БиХ”, поручио је Весели.

Раније данас је објављено да, након што је контингент снага ЕУФОР-а у БиХ прије неколико дана постао бројнији за 500 припадника резервних снага ове организације, донијета је и одлука о коначном распоређивању ових трупа на територији Босне и Херцеговине.

Filter 2019