Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Aleksandra Tolj: Nisam ni pomislila da stanem sa svojim obrazovanjem i edukacijom

Izvor: katera.news

Aleksandra Tolj iz Istočnog Sarajeva najmlađi je diplomirani ekonomista u turizmu i hotelijerstvu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i najbolji student svog odsjeka.

Nakon završenih osnovnih studija na Palama, Tolj studije nastavlja u Mostaru na Fakultetu humanističkih nauka na kojem završila i master studije na Smjeru za komunikologiju.

U intervjuu za portal Katera Aleksandra je govorila o studiranju, obrazovanju i usavršavanju, kao i o postavljenim ciljevima i ambicijama vezanim za dalje obrazovanje.

Kakav je osjećaj biti najbolji student nakon završetka osnovnih studija, koliko je bilo potrebno uložiti truda i napora za takav uspjeh?

Aleksandra Tolj: Završiti osnovne studije sa 22 godine kao najmlađi diplomirani ekonomista za turizam i hotelijerstvo i biti najbolji student svog odsjeka zahtijevalo je mnogo truda i upornosti, posebno kada ste student u BiH. 

Studirala sam na fakultetu skoro 30 kilometara udaljenom od svog doma, bilo je potrebno svakodnevno odlaziti na predavanja, mijenjala sam nekoliko prevoza i istovremeno raditi kako bih finansirala troškove studiranja. Stipendija koju sam imala nije mogla pokriti osnovne troškove, pa smatram da je trebalo da kao uspješan đak i student u to vrijeme imam veću podršku institucija.

Spremanje ispita mi je bila najjednostavnije, jer sam upisala ono što volim, i uživala sam stičući nova znanja i usavršavajući se. 

Koliko ste zadovoljni stečenim znanjem na studijima ekonomije i hotelijerstva na Ekonomskom fakultetu?

Aleksandra Tolj: Na Ekonomskom fakultetu na Smjeru turizam i hotelijerstvo stekla sam nova znanja i nova prijateljstva. Za sreću i uspjeh potrebno je i jedno i drugo. Diplomirala sam na temu “Koncept i dizajn događaja” i bilo je neophpodno pokazati veliko znanje za ocjenu 10. Kontinuirano učenje tokom četiri godine mi je donijelo sposobnosti da sama kreiram svoje projekte. Bila sam učesnik Biznis foruma na Jahorini, i moj projekat je odlično ocijenjen. Prosjek na fakultetu mi je donio i učešće na međunarodnoj konferenciji u Mostaru, što će me kasnije navesti da studiranje nastavim tamo. Već na osnovnim studijima sam imala više od godinu dana radnog iskustva u oblasti turizma. Sama sam kreirala svoju praksu, i predložila bih da to organizujem, za naredne generacije, jer trenutno omogućavaju praksu samo u bankama i hotelima, što se vezuje za ekonomiju i hotelijerstvo, ali ne i direktno za turizam. Smatram da sam na osnovu znanja i iskustva sposobna da doprinesem našoj zajednici. 

Zbog čega ste se odabrali komuniologiju za master studije i to baš u Mostaru? Kakav je kvalitet nastave na tom univerzitetu?

Aleksandra Tolj: Master studije komunikologije u Mostaru sam izabrala zbog toga što sam htjela da steknem znanje u sasvim drugoj oblasti. Sada imam zvanje master komunikologije. Osposobljena sam za predavanje u oblasti jezika, komunikacija, novinarstva, javnih nastupa, politikologije i marketinga.  Osim srpskog, govorim tri strana jezika – engleski, njemački i španski. Objavila sam dva naučno – istraživačka rada na temu “Prednosti i nedostaci onlajn medija u odnosu na tradicionalno novinarstvo”. Fakultet humanističkih nauka na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru je imao odlične kadrove pa sam u najkraćem roku stekla to zvanje.

Kakvi su Vaši krajnji ciljevi i ambicije na polju struke, gdje sebe vidite kad spojite ove dvije oblasti u kojima ste se obrazovali?

Aleksandra Tolj: Završila sam pripravnički rad nedugo nakon završetka master studija. Moj trud prepoznali su opštine Istočno Novo Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo. S obzirom na to da su oblasti koje sam studirala donekle srodne, postoji više ciljeva kojim težim. Nadam se poslovnoj saradnji sa Turističkom organizacijom koja, nadam se, teži saradnji sa najboljim u toj oblasti. Takođe, uvijek postoji mogućnost ponovne saradnje sa nekom turističkom agencijom. Voditeljstvo  i novinarstvo je nešto u čemu se odlično pronalazim i u čemu imam iskustva, kao i u ulozi predavača. Do sad sam ocijenjena kao neko ko odlično prenosi svoje znanje, pa je moguće da se to desi i u oblasti turizma, i u oblasti komunikologije, javnih nastupa ili marketinga. To više ne zavisi od mene nego od istitucija i poslodavaca.  

Da li su master studije posljednja stepenica na polju obrazovanja i usavršavanja

Aleksandar Tolj: Nisam ni pomislila da stanem sa svojim obrazovanjem i edukacijom, jer bi to označilo stagnaciju, a potom i nazadovanje. Čovjek se uči cijeli život. Što se tiče upisa doktorskih studija, samo je pitanje vremena. Potrebno je procijeniti u kojoj oblasti bih donijela najveći doprinos našoj zajednici i u kojoj od ove dvije oblasti je našem gradu potrebniji stručnjak.

Biografija: 

Aleksandra Tolj rođena je 11. 3. 1997. godine u Istočnom Sarajevu. Srednju turističku školu završila je 2015. godine u Istočnom Sarajevu.

Osnovne studije na Smjeru turizam i hotelijerstvo na Ekonomskom fakultetu u Palama završila je 2019. godine, a zvanje master komunikologije stekla je 2021. godine na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru.

Filter 2019