Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Александра Тољ: Нисам ни помислила да станем са својим образовањем и едукацијом

Извор: katera.news

Александра Тољ из Источног Сарајева најмлађи је дипломирани економиста у туризму и хотелијерству на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и најбољи студент свог одсјека.

Након завршених основних студија на Палама, Тољ студије наставља у Мостару на Факултету хуманистичких наука на којем завршила и мастер студије на Смјеру за комуникологију.

У интервјуу за портал Катера Александра је говорила о студирању, образовању и усавршавању, као и о постављеним циљевима и амбицијама везаним за даље образовање.

Какав је осјећај бити најбољи студент након завршетка основних студија, колико је било потребно уложити труда и напора за такав успјех?

Александра Тољ: Завршити основне студије са 22 године као најмлађи дипломирани економиста за туризам и хотелијерство и бити најбољи студент свог одсјека захтијевало је много труда и упорности, посебно када сте студент у БиХ. 

Студирала сам на факултету скоро 30 километара удаљеном од свог дома, било је потребно свакодневно одлазити на предавања, мијењала сам неколико превоза и истовремено радити како бих финансирала трошкове студирања. Стипендија коју сам имала није могла покрити основне трошкове, па сматрам да је требало да као успјешан ђак и студент у то вријеме имам већу подршку институција.

Спремање испита ми је била најједноставније, јер сам уписала оно што волим, и уживала сам стичући нова знања и усавршавајући се. 

Колико сте задовољни стеченим знањем на студијима економије и хотелијерства на Економском факултету?

Александра Тољ: На Економском факултету на Смјеру туризам и хотелијерство стекла сам нова знања и нова пријатељства. За срећу и успјех потребно је и једно и друго. Дипломирала сам на тему “Концепт и дизајн догађаја” и било је неопхподно показати велико знање за оцјену 10. Континуирано учење током четири године ми је донијело способности да сама креирам своје пројекте. Била сам учесник Бизнис форума на Јахорини, и мој пројекат је одлично оцијењен. Просјек на факултету ми је донио и учешће на међународној конференцији у Мостару, што ће ме касније навести да студирање наставим тамо. Већ на основним студијима сам имала више од годину дана радног искуства у области туризма. Сама сам креирала своју праксу, и предложила бих да то организујем, за наредне генерације, јер тренутно омогућавају праксу само у банкама и хотелима, што се везује за економију и хотелијерство, али не и директно за туризам. Сматрам да сам на основу знања и искуства способна да допринесем нашој заједници. 

Због чега сте се одабрали комуниологију за мастер студије и то баш у Мостару? Какав је квалитет наставе на том универзитету?

Александра Тољ: Мастер студије комуникологије у Мостару сам изабрала због тога што сам хтјела да стекнем знање у сасвим другој области. Сада имам звање мастер комуникологије. Оспособљена сам за предавање у области језика, комуникација, новинарства, јавних наступа, политикологије и маркетинга.  Осим српског, говорим три страна језика – енглески, њемачки и шпански. Објавила сам два научно – истраживачка рада на тему “Предности и недостаци онлајн медија у односу на традиционално новинарство”. Факултет хуманистичких наука на Универзитету „Џемал Биједић“ у Мостару је имао одличне кадрове па сам у најкраћем року стекла то звање.

Какви су Ваши крајњи циљеви и амбиције на пољу струке, гдје себе видите кад спојите ове двије области у којима сте се образовали?

Александра Тољ: Завршила сам приправнички рад недуго након завршетка мастер студија. Мој труд препознали су општине Источно Ново Сарајево и Града Источно Сарајево. С обзиром на то да су области које сам студирала донекле сродне, постоји више циљева којим тежим. Надам се пословној сарадњи са Туристичком организацијом која, надам се, тежи сарадњи са најбољим у тој области. Такође, увијек постоји могућност поновне сарадње са неком туристичком агенцијом. Водитељство  и новинарство је нешто у чему се одлично проналазим и у чему имам искуства, као и у улози предавача. До сад сам оцијењена као неко ко одлично преноси своје знање, па је могуће да се то деси и у области туризма, и у области комуникологије, јавних наступа или маркетинга. То више не зависи од мене него од иституција и послодаваца.  

Да ли су мастер студије посљедња степеница на пољу образовања и усавршавања

Александар Тољ: Нисам ни помислила да станем са својим образовањем и едукацијом, јер би то означило стагнацију, а потом и назадовање. Човјек се учи цијели живот. Што се тиче уписа докторских студија, само је питање времена. Потребно је процијенити у којој области бих донијела највећи допринос нашој заједници и у којој од ове двије области је нашем граду потребнији стручњак.

Биографија: 

Александра Тољ рођена је 11. 3. 1997. године у Источном Сарајеву. Средњу туристичку школу завршила је 2015. године у Источном Сарајеву.

Основне студије на Смјеру туризам и хотелијерство на Економском факултету у Палама завршила је 2019. године, а звање мастер комуникологије стекла је 2021. године на Факултету хуманистичких наука у Мостару.

Filter 2019