Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Uskoro optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj ulici

Izvor: Glas Srpske/Srna

Tužilaštvo BiH radi na novoj optužnici za zločin nad pripadnicima JNA koji su ubijeni u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, saznaje “Glas Srpske”.

– Saslušanja u predmetu “Dobrovoljačka” počela su prošle sedmice i biće nastavljena i tokom idućih dana. Za očekivati je da će optužnica uskoro podignuta – istakao je izvor “Glasa Srpske”.

Tužilaštvo BiH naredilo je krajem novembra 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Istraga je nastavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage. Žalbe u odnosu na devet lica su odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

Napadom u Dobrovoljačkoj na kolonu JNA, koja se početkom maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja, i to na Dom JNA, a sve kasarne JNA u Sarajevu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

U ovom krvavom piru ubijena su 42 vojnika i civila, i to u Domu JNA jedan, Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” tri, na Skenderiji 14, Dobrovoljačkoj ulici devet i na drugim lokacijama u Sarajevu 13.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

U Domu JNA ranjeno je 26 lica, Radničkom univerzitetu i Skenderiji po tri, Komandi Druge vojne oblasti 30, Dobrovoljačkoj ulici šest, te na drugim lokacijama 26, dakle ukupno 71 vojno lice, i to 10 oficira, četiri građanska lica i 28 vojnika JNA.

Filter 2019