Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Ускоро оптужница за злочин у Добровољачкој улици

Извор: Глас Српске/Срна

Тужилаштво БиХ ради на новој оптужници за злочин над припадницима ЈНА који су убијени у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године, сазнаје “Глас Српске”.

– Саслушања у предмету “Добровољачка” почела су прошле седмице и биће настављена и током идућих дана. За очекивати је да ће оптужница ускоро подигнута – истакао је извор “Гласа Српске”.

Тужилаштво БиХ наредило је крајем новембра 2018. године поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића у предмету “Добровољачка улица”.

Истрага је настављена због постојања основане сумње да је почињен ратни злочин, а одлуком је ван снаге стављена наредба о обустављању истраге од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге. Жалбе у односу на девет лица су одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

Нападом у Добровољачкој на колону ЈНА, која се почетком маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено. Први напад је извршен 2. маја, и то на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у Сарајеву биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључиле струју, воду и телефоне.

У овом крвавом пиру убијена су 42 војника и цивила, и то у Дому ЈНА један, Радничком универзитету “Ђуро Ђаковић” три, на Скендерији 14, Добровољачкој улици девет и на другим локацијама у Сарајеву 13.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, међу којим 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.

У Дому ЈНА рањено је 26 лица, Радничком универзитету и Скендерији по три, Команди Друге војне области 30, Добровољачкој улици шест, те на другим локацијама 26, дакле укупно 71 војно лице, и то 10 официра, четири грађанска лица и 28 војника ЈНА.

Filter 2019