Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Još jedan uspješan ljubičasti novembar za “Mrvice”

Izvor: FILTER

U toku novembra mjeseca 2021. godine Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” je organizovalo niz aktivnosti objedinjenih u manifestaciji “Ljubičasti novembar”.

Pored podizanja svijesti građana o prijevremenom rođenju, cilj Mrvica je pružanje pomoći i podrška porodicama koje imaju prijevremeno rođenu djecu, ali i kontinuirana podrška u prikupljanju sredstava za što bolje opremanje odjeljenja na kojima borave prijevremeno rođena djeca.

“Tako smo krajem prošle godine, uzimajući u obzir značaj stvaranja jednakih mogućnosti i prava na zdravlje najmlađih, odlučili da pokrenemo program socijalnog uključivanja i osnaživanja djece, ali i njihovih roditelja, u svakodnevnom riziku koji ih okružuje. Za realizaciju ovog projekta nam je bio neohodan prilagođen prostor koji bi postao temelj za redovni i kvalitetan rad sa djecom”, saopšteno je iz ovog Udruženja.

Obilježavanjem “Ljubičastog novembra” cilj je bio da “Mrvice” pozovu sve privatne i poslovne donatore, da im pomognu u realizaciji ove ideje, kako bi što prije uticali na osnaživanje Mrvica i izlazak iz tog začaranog kruga. Cilj im je bio i uključiti u kampanju što više ljudi koji će pomoći ostvarenju vizije djetinjstva jednakih prilika, za svu djecu rođenu prije vremena.

Dodaju da, iako mnogi segmenti ovog problema nisu u njihovim rukama, ono što kao zajednica možemo učiniti je da njihov život zajedno učinimo boljim i ljepšim.

“Danas, 14. januara 2022. godine, dva mjeseca nakon održane donatorske večeri u Banjoj Luci obavještavamo javnost, republičke institucije, naše sugrađane, privredne subjekte, prijatelje mrvica i sve naše mrvice da smo u kampanji “Mi za njih” u sklopu Ljubičastog novembra prikupili 25.795,00 konvertibilnih maraka od donacija, kako direktnim uplatama, tako i kroz razne projekte, a građani Republike Srpske su pozivanjem broja u m:tel mreži obezbijedili 3.583,00 KM što ukupno čini 29.378,00 KM. Toliko puta vam hvala”, navodi se u saopštenju.

Prikupljeni novac će biti uložen u adaptiranje prostorija i otvaranje Centra za edukaciju i afirmaciju prijevremeno rođene djece i omladine „Moj mrvičasti kutak“, na adresi Đure Đakovića br. 12, Banja Luka.

Veliku zahvalnost “Mrvice” duguju Kabinetu predsjednika i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, Vladi Republike Srpske i premijeru Vlade Radovanu Viškoviću, Gradu Banja Luka i gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske i predsjedniku Unije Saši Triviću, kompaniji Đaković d.o.o i svim donatorima koji su prepoznali i podržavaju rad Udruženja u kontinuitetu.

Sa adaptacijom prostora počeće krajem januara i nadaju se da će do maja, kada se obilježava Međunarodni dan roditelja prijevremeni rođene djece, moći otvoriti vrata Centra za edukaciju i afirmaciju prijevremeno rođene djece i omladine “Moj mrvičasti kutak”.

Filter 2019