Thu. Jun 30, 2022
ћирилица /latinica

Položeni vijenci na vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu

Izvor: Srna

Republika Srpska je jedini administrativni okvir na ovim prostorima u kojem Srbi mogu da iskažu političku volju, nacionalne i vjerske osjećaje, izjavio je ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović koji je povodom Dana Republike položio vijenac na vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Milunović je naveo da u takvom administrativnom okviru Srbi mogu da sačuvaju kulturu, tradiciju, jezik i pismo.

On je istakao da nikada duže u srpskoj istoriji na ovim prostorima, od najezde Turaka, Srbi nisu imali takav politički okvir koji im je omogućio slobodu, izuzev Kraljevine Jugoslavije, koja je na žalost trajala od 1918. do 1941.

On je naglasio da su u bivšoj Jugoslaviji, poslije Drugog svjetskog rata Srbi dijeleći svoju slobodu sa drugim narodima zbog lažnog bratstva i jedinstva bili onemogućeni da u potpunosti iskažu svoje vjerske i nacionalne osjećaje i izraze svoju političku volju, što u Republici Srpskoj mogu.

Napomenuo je da na ovom vojničkom groblju na Sokocu počiva gotovo 1.000 od ukupno 23.000 srpskih boraca koji su položili živote za Srpsku u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je zavjet boraca, koji su ugradili živote u Srpsku, obaveza generacijama koje stasavaju i dolaze da se u slobodi i miru čuva i njeguje Republika Srpska, da se njen pravni okvir i suverenitet zadržava, kako je to i Dejtonom propisano.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nije tvorevina koja je nastala u ratu, već je nastala u miru, te će je svi mirnim i demokratskim sredstvima braniti i čuvati.

“Neki pokušavaju da nam nametnu sancije, da nas uplaše, a svi ovi životi koji su dati za Srpsku imali su daleko veće posljedice od sankcija. Naše generacije su spremne da sa bilo kakvim sancijama i u bilo kojim okolnostima nastavimo da branimo Republiku Srpsku i da je sačuvamo”, poručio je Ćorić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da se i danas, kada se proslavlja 30. rođendan Srpske, treba prisjetiti da je svaki dio Republike jedanako važan i značajan, a da je Mali Zejtinlik da je jedno od najsvetijih mjesta i temelj Republike Srpske.

“To je zato što ovdje ima veliki broj srpskih vojnika koji su stradali za Republiku Srpsku, sahranjeni na drugim mjestima, ali su doneseni ovdje da svjedoče o tome kako je stvarana Srpska i da budu na jednom mjestu”, rekao je Ćosić, te napomenuo da je još dosta tako značajnih mjesta na prostoru Srpske.

On je istakao da sa Malog Zejtinlika, sa Sokoca i iz Istočnog Sarajeva ide poruka o važnosti svakog dijela Republike Srpske, koja treba da se prenosi mlađim generacijama.

Demobilisani borac Vojske Republike Srpske Vaso Timotija iz Trnova rekao je da ga svaka posjeta i odavanje počasti saborcima na Malom Zejtinliku posebno dotakne jer na ovom Vojničkom goblju počivaju njegov rođak i nekoliko saboraca.

On je izrazio uvjerenje da je Sarajevsko-romanijska regija podnijela najveću žrtvu, te da je opština Trnovo u prosjeku dala najviše žrtava u minulom otadžbinskom ratu.

Povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 30 godina njenog postojanja na Spomen-krst na Malom Zejtinliku vijence i cvijeće su položili izaslanik Ćorić, ministar Milunović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, narodni poslanici, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

Cvijeće i vijence su položile i delegacije Saveza opština i gradova, te predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština Sokolac, Pale, Trnovo i Istočno Novo Sarajevo i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz obdrambeno-otadžbinskog rata i SUBNOR-a.

Filter 2019