Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

SOKOLAC: Počelo obilježavanje 30 godina od osnivanja SAO Romanija

Izvor: Srna

Na Sokocu je danas počelo obilježavanje 30 godina od osnivanja Srpske autonomne oblasti /SAO/ Romanija/Romanija-Birač.

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa srpskim borcima poginulim za otadžbinu i upokojenima od rata do danas, te odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” i na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ovog datuma, najavio je za danas u 16.00 časova u Parohijskom domu na Sokocu svečanu akademiju posvećenu osnivanju SAO Romanija 9. novembra 1991. godine, koja je 21. novembra spojena sa SAO Birač i nastavila da djeluje kao SAO Romanija-Birač.

On je naglasio da je SAO Romanija-Birač zajedno sa ostalim srpskim autonomnim oblastima iz Krajine, Posavine, Hercegovine, Majevice i Semberije 1992. ušla u sastav Srpske Republike BiH.

“Za ovu ideju možemo reći da je bila klica rađanja slobode za srpski narod u tadašnjoj BiH”, izjavio je Bjelica.

On je rekao da je ovaj datum veliki dan za srpski narod koji je tada tražio zakonsku zaštitu, pozivajući se na zakone Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i BiH, te su njegovi predstavnici pripremili sva potrebna akta, kada su viđeli da se BiH izdvaja iz tadašnje Jugoslavije.

“Mi smo se borili za opstanak u Jugoslaviji, a potom morali povući određene poteze da ne bi došlo do onoga što se dešavalo 1914. i 1941. i da bi svoj narod sačuvali”, istakao je Bjelica.

Na Centralni krst na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” i na Centralno spomen- obilježje poginulim srpskim borcima Sarajevsko-romanijske regije vijence su položile delegacije Osnivačke skupštine SAO Romanija i Boračke organizacije Republike Srpske.

Polaganju vijenaca na “Malom Zejtinliku”, na kome je sahranjeno skoro 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, prisustvovali su i predstavnici Lot tima EUFOR-a iz Višegrada.

Filter 2019