Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /латиница

СОКОЛАЦ: Почело обиљежавање 30 година од оснивања САО Романија

Извор: Срна

На Сокоцу је данас почело обиљежавање 30 година од оснивања Српске аутономне области /САО/ Романија/Романија-Бирач.

Обиљежавање је почело служењем парастоса српским борцима погинулим за отаџбину и упокојенима од рата до данас, те одавањем почасти и полагањем вијенаца на Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” и на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, који је и предсједник Организационог одбора за обиљежавање овог датума, најавио је за данас у 16.00 часова у Парохијском дому на Сокоцу свечану академију посвећену оснивању САО Романија 9. новембра 1991. године, која је 21. новембра спојена са САО Бирач и наставила да дјелује као САО Романија-Бирач.

Он је нагласио да је САО Романија-Бирач заједно са осталим српским аутономним областима из Kрајине, Посавине, Херцеговине, Мајевице и Семберије 1992. ушла у састав Српске Републике БиХ.

“За ову идеју можемо рећи да је била клица рађања слободе за српски народ у тадашњој БиХ”, изјавио је Бјелица.

Он је рекао да је овај датум велики дан за српски народ који је тада тражио законску заштиту, позивајући се на законе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и БиХ, те су његови представници припремили сва потребна акта, када су виђели да се БиХ издваја из тадашње Југославије.

“Ми смо се борили за опстанак у Југославији, а потом морали повући одређене потезе да не би дошло до онога што се дешавало 1914. и 1941. и да би свој народ сачували”, истакао је Бјелица.

На Централни крст на Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” и на Централно спомен- обиљежје погинулим српским борцима Сарајевско-романијске регије вијенце су положиле делегације Оснивачке скупштине САО Романија и Борачке организације Републике Српске.

Полагању вијенаца на “Малом Зејтинлику”, на коме је сахрањено скоро 1.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије, присуствовали су и представници Лот тима ЕУФОР-а из Вишеграда.

Filter 2019