Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Određen pritvor za šest uhapšenih u akciji “Transporter”

Izvor: ATV, RTRS

Sud BiH odredio je pritvor za šest uhapšenih u akciji “Transporter”, potvrdio je za ATV tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

Oni se terete za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga.

Tužilaštvo BiH je prijedlog za određivanje pritvora uputilo Sudu zbog opasnosti od bjekstva i da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

U ovoj akciji je uhapšeno devet osoba, a za dvije osobe, koje su obuhvaćene akcijom, još uvijek se traga.

Osumnjičeni, koji su lišeni slobode, pod istragom su i terete se da su duži period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga sa područja zapadnog Balkana prema zemljama EU, kao i sa područja zemalja EU prema BiH i zemljama regiona.

Prema prikupljenin dokazima, osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regiona, narušavajući bezbjednost građana i vladavinu prava.

Podsjećamo, policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su prije dva dana u okviru operativne akcije kodnog naziva “Transporter” pronašli i oduzeli 303 kilograma opojne droge skank, a privremeno je oduzeto više skupocjenih putničkih motornih vozila.

U akciji “Transporter” učestvovali su pripadnici SIPA-e i kantonalni MUP-ovi Sarajevo i Tuzla, te policijski službenici Uprave krimriminalističke policije, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, te policijskih uprava Banjaluka, Prijedor, Gradiška i Istočno Sarajevo, dok se sve aktivnosti sprovode po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Filter 2019