Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Rusija prekida diplomatske odnose sa NATO savezom

Izvor: Telegraf

Rusija je donijela odluku da od novembra prekine diplomatske odnose sa NATO savezom, saopštio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov javlja RT.

Lavrov je rekao da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO, kao i glavnog vojnog predstavnika.

Osim toga od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.

Podsjetimo, NATO je početkom oktobra protjerao osam pripadnika ruske misije pri alijansi, navodeći da su tajno radili kao obavještajci. NATO je tada smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri NATO, sa 20 na deset.

Za tu odluku, koja stupa na snagu na kraju mjeseca, nije dato jasno objašnjenje.

Podsjetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenber je ranije ovog mjeseca pozvao da se održe odnosi sa Rusijom, kako bi se izbjegao novi Hladni rat. Odnosi NATO-a i Rusije su sve zategnutiji otkako je Moskva 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim.

Dvije strane se spore i oko razvoja ruskog nuklearnog raketnog programa, upada ruskih aviona u vazdušni prostor članica NATO-a i njihovog nadlijetanja brodova članica alijanse.

Filter 2019