Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Русија прекида дипломатске односе са НАТО савезом

Извор: Телеграф

Русија је донијела одлуку да од новембра прекине дипломатске односе са НАТО савезом, саопштио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров јавља РТ.

Лавров је рекао да Москва од 1. новембра, као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, обуставља рад свог сталног представништва при НАТО, као и главног војног представника.

Осим тога од 1. новембра Русија обуставља рад комуникационе војне мисије НАТО у Русији и одузимају се акредитације представницима Алијансе.

Подсјетимо, НАТО је почетком октобра протјерао осам припадника руске мисије при алијанси, наводећи да су тајно радили као обавјештајци. НАТО је тада смањио и број позиција за које Русија може да акредитује своје представнике при НАТО, са 20 на десет.

За ту одлуку, која ступа на снагу на крају мјесеца, није дато јасно објашњење.

Подсјетимо, генерални секретар НАТО Јенс Столтенбер је раније овог мјесеца позвао да се одрже односи са Русијом, како би се избјегао нови Хладни рат. Односи НАТО-а и Русије су све затегнутији откако је Москва 2014. припојила украјинско полуострво Kрим.

Двије стране се споре и око развоја руског нуклеарног ракетног програма, упада руских авиона у ваздушни простор чланица НАТО-а и њиховог надлијетања бродова чланица алијансе.

Filter 2019