Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /latinica

Šmit: BiH neće postati centralizovana država, nisam naivan

Izvor: Tanjug

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da BiH neće postati centralizovana država, ali da se njena funkcionalnost mora poboljšati.

On je na prvoj pres konferenciji od stupanja na dužnost rekao da država mora postati ujedinjujući element, a da ne može i ne smije biti prijetnja nijednom entitetu ili kantonu.

“Ja ću nadograditi entitete kako bi država funkcionisala. Moramo ojačati zajedništvo, fokusirati se na zajedničkim tačkama, a ne na razlikama”, istakao je Šmit.

Ocijenio je da se previše vremena troši na prošlost i ukazao da je neophodno poštovati istoriju, posebno žrtve, bez obzira na nacionalnost i zaključiti šta učiniti u budućnosti da budu spriječene slične stvari.

Šmit je naglasio da svaki ratni zločin mora biti sankcionisan, bez obzira na to ko ga je počinio. “Govorimo o pojedinačnoj krivici i nikada se ne može govoriti o kolektivnoj krivici naroda. Ja kao Nijemac znam dobro o čemu govorim. Nema razloga da se veličaju pravosudno osuđeni ratni zločinci”, dodao je visoki predstavnik.

Ukazao je da oni koji žele da budu dio EU moraju poštovati evropske direktive, navodeći da je zakon koji se tiče sjećanja na žrtve odavno standard EU i da će biti dio razgovora o pridruživanju.

Šmit je rekao da će se striktno pridržavati Dejtonskog sporazuma.

“Hoću da imamo zajednički interes. Znajte, ja nisam naivan. Znam veoma dobro nakon 30 godina rada u Njemačkoj i EU kako stvari mogu biti komplikovane”, dodao je Šmit.

Istakao je da je opredijeljen da tri konstitutivna naroda budu apsolutno politički na istom nivou i da je spreman na razgovor o problemima.

Filter 2019