Tue. Oct 26, 2021
ћирилица /латиница

Шмит: БиХ неће постати централизована држава, нисам наиван

Извор: Танјуг

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит изјавио је да БиХ неће постати централизована држава, али да се њена функционалност мора побољшати.

Он је на првој прес конференцији од ступања на дужност рекао да држава мора постати уједињујући елемент, а да не може и не смије бити пријетња ниједном ентитету или кантону.

“Ја ћу надоградити ентитете како би држава функционисала. Морамо ојачати заједништво, фокусирати се на заједничким тачкама, а не на разликама”, истакао је Шмит.

Оциjенио је да се превише времена троши на прошлост и указао да је неопходно поштовати историју, посебно жртве, без обзира на националност и закључити шта учинити у будућности да буду спријечене сличне ствари.

Шмит је нагласио да сваки ратни злочин мора бити санкционисан, без обзира на то ко га је починио. “Говоримо о појединачној кривици и никада се не може говорити о колективној кривици народа. Ја као Ниjемац знам добро о чему говорим. Нема разлога да се величају правосудно осуђени ратни злочинци”, додао је високи представник.

Указао је да они који желе да буду дио ЕУ морају поштовати европске директиве, наводећи да је закон који се тиче сјећања на жртве одавно стандард ЕУ и да ће бити дио разговора о придруживању.

Шмит је рекао да ће се стриктно придржавати Дејтонског споразума.

“Хоћу да имамо заједнички интерес. Знајте, ја нисам наиван. Знам веома добро након 30 година рада у Њемачкој и ЕУ како ствари могу бити компликоване”, додао је Шмит.

Истакао је да је опредијељен да три конститутивна народа буду апсолутно политички на истом нивоу и да је спреман на разговор о проблемима.

Filter 2019