Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario napredak za 345 mjesta na Vebometriks listi

Izvor: RTRS

Prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks rang liste univerziteta, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je, u odnosu na rangiranje iz januara 2021. godine, napredovao za 345 mjesta, te se trenutno nalazi na 3441. poziciji svjetskih univerziteta.

U odnosu na podatke iz jula prošle godine, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je napredovao za 2.037 mjesta, saopšteno je sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj napredak je posebno značajan kada se uzme u obzir da je rangiranje obuhvatilo više od 31.000 univerziteta.

– Značajno poboljšanje pozicije Univerziteta uslijedilo je zbog velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, a nakon niza mjera koje je preduzelo i realizovalo rukovodstvo Univerziteta – naglašavaju sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na nivou BiH Univerzitet u Istočnom Sarajevu se nalazi na petom mjestu od rangiranih 48 visokoškolskih ustanova.

Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta.

Rangiranje visokoškolskih ustanova se vrši na osnovu tri indikatora: vidljivost univerziteta, otvorenost univerziteta i izvrsnost u naučno-istraživačkom radu.

Prvih pet mjesta u svijetu na Vebometriks listi zauzimaju američki univerziteti. Prvi na listi je Harvard University, slijedi Stanford University, Massachusetts Institute of Technology, University of California Berkeley i University of Michigan.

Filter 2019