Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Универзитет у Источном Сарајеву остварио напредак за 345 мјеста на Вебометрикс листи

Извор: РТРС

Према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг листе универзитета, Универзитет у Источном Сарајеву је, у односу на рангирање из јануара 2021. године, напредовао за 345 мјеста, те се тренутно налази на 3441. позицији свјетских универзитета.

У односу на податке из јула прошле године, Универзитет у Источном Сарајеву је напредовао за 2.037 мјеста, саопштено је са Универзитета у Источном Сарајеву.

Овај напредак је посебно значајан када се узме у обзир да је рангирање обухватило више од 31.000 универзитета.

– Значајно побољшање позиције Универзитета услиједило је због велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања, а након низа мјера које је предузело и реализовало руководство Универзитета – наглашавају са Универзитета у Источном Сарајеву.

На нивоу БиХ Универзитет у Источном Сарајеву се налази на петом мјесту од рангираних 48 високошколских установа.

Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког института.

Рангирање високошколских установа се врши на основу три индикатора: видљивост универзитета, отвореност универзитета и изврсност у научно-истраживачком раду.

Првих пет мјеста у свијету на Вебометрикс листи заузимају амерички универзитети. Први на листи је Harvard University, слиједи Stanford University, Massachusetts Institute of Technology, University of California Berkeley и University of Michigan.

Filter 2019