Sat. Jan 22, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Sutra sjećanje na 14 boraca sa područja Blatine – Pribanj

Izvor: Srna

Na mjesnom spomen-obilježju Blatine-Pribanj u opštini Pale sutra će biti služen parastos i položeni vijenci u znak sjećanja na 14 srpskih boraca poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U okviru obilježavanja Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske biće služen parastos i položeni vijenci, najavljeno je iz opštinske Boračke organizacije.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni da su borci iz mjesta Pribanj dali značajan doprinos odbrani Srpske.

Parastos će biti služen u 11:00 časova.

Krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Vojska Republike Srpske /VRS/ sačuvala je u ratu teritoriju Srpske i zaštitila narod boreći se istovremeno protiv snaga muslimansko-hrvatske koalicije i NATO-a, čija je avijacija u nekoliko navrata vršila agresiju na Republiku Srpsku i linije fronta koje su držali Srbi.

VRS je postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Filter 2019