Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /latinica

Prekinuta tematska sjednica SO Pale – većina tvrdi da nije bilo uslova za rad

Autor: FILTER/ D.L., M.K.

Druga tematska sjednica Skupštine opštine Pale, koja je bila sazvana na prijedlog klubova odbornika SDS-a, PDP-a i DNS-a i na kojoj je trebalo da bude raspravljano o bezbjednosnoj situaciji na području opštine Pale, prekinuta je nakon što su odbornici SNSD-a, DEMOS-a i mještovitog kluba odbornika (Ujedinjea Srpska, SPS i NDP) napustili zasijedanje.

Odbornici SDS-a, PDP-a i DNS-a zatražili su tematsku sjednicu nakon novinskih tekstova u dnevnom listu „Blic“, u kojima su članovi DEMOS-a Aco Stanišić i Dejan Kojić povezivani sa kriminalnom grupom iz Srbije. Kako je naveo Marko Sikima, šef kluba odbornika SDS-a, zahtijevali su tematsku sjednicu zbog neprimjerenog načina komunikacije između Olimpijskog centra „Jahorina“ i opštine Pale. Sve je, po njegovim riječima, kulminiralo međusobnim optužbama nakon spornih tekstova u martu.

“Smatram da je strašno da predstavnici skupštinske većine u Palama nisu spremni da razgovaraju na ovu temu, zato što nam je namjera bila upravo da pozovemo na toleranciju, na spuštanje tenzija i da Skupština opštine kao najveći organ odlučivanja apeluje na sve učesnike u političkom životu da tolerišu i drugačije stavove, mišljenja i sudove o važnim društvenim pitanjima na području ove opštine”, istakao je Sikima.

Kako je sve počelo?

Po Poslovniku o radu Skupštine opštine predsjednik je dužan da sazove posebnu (tematsku) sjednicu ukoliko to od njega zatraži 1/3 odbornika. U konkretnom slučaju održavanje ove sjednice tražilo je 10 odbornika (četiri SDS-a, četiri DNS-a i dva PDP-a). Sjednica je zakazana, a od predlagača se očekivao materijal na osnovu koga će se voditi rasprava i eventualno donijeti određeni zaključci. S obzirom na temu sjednice, skupštinsko rukovodstvo je poziv za prisustvo uputilo i predstavnicima Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Na početku tematske sjednice predsjednik SO Pale Damjan Škipina pročitao je dopis Policijske uprave Istočno Sarajevo, u kome se navodi da, „na osnovu dosadašnjih pokazatelja nije došlo do pogoršanja stanja iz oblasti kriminaliteta u opštini Pale“, pa stoga nije bilo potrebe da prisustvuju sjednici.

Nakon zvaničnog dopisa policije u vezi sa stanjem bezbjednosti, dovela se u pitanje potreba održavanja sjednice o pomenutoj temi.

Upravo nakon toga su odbornici SNSD-a, DEMOS-a, SPS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske upitali zašto nisu dobili nikakav materijal od predlagača (SDS, PDP, DNS). S obzirom na to da, po ocjeni skupštinske većine, nije bilo uslova za održavanje sjednice napustili su salu.

Koroman: Ne možemo imati posebne sjednice na bazi medijskih natpisa i bez ikakvog materijala

Branko Koroman, šef kluba odbornika SNSD, rekao je da nisu stvoreni uslovi za održavanje tematske sjednice s obzirom na to da nisu dobili relevantan materijal koji bi ih bliže upoznao sa temom zasijedanja. On je dodao da su prethodnih mjesec dana nastojali sa šefovima klubova drugih partija da ovu temu uvrste kao tačku na dnevnom redu redovne sjednice, umjesto tematske.

„Na bazi medijskih natpisa ne možemo raspravljati i zakazivati tematske sjednice. Predlagali smo da, u sklopu jednog izvještaja Policijske uprave Istočno Sarajevo, koji je svakako trebalo da bude na dnevnom redu ove godine, dopunimo periodom izvan 2020. godine. Dakle, da u sklopu te redovne sjednice raspravljamo o svim pitanjima o kojima kolege odbornici imaju dileme i želju da pitaju predstavnike PU Istočno Sarajevo”, rekao je Koroman.

On je pojasnio da su odbornici SNSD-a danas, s obzirom na to da nisu dobili relevantan materijal na osnovu kojeg bi se mogli upoznati sa namjerama predlagača i učestvovati u raspravi, odlučili da napuste sjednicu.

Blagojević: Bez obzira na pritiske, istrajaćemo u tome da se Jahorina vrati Palama

Šef kluba odbornika DEMOS-a Predrag Blagojević rekao je da današnja sjednica predstavlja jednu vrstu političkog pritiska na lidere DEMOS-a Pale. Pozvao je na smirivanje strasti između partija, te dodao da je prošlo 40 dana od objavljivanja spornih novinskih članaka, te da je očigledno da bezbjednosna situacija u Palama nije narušena.

„Bez obzira na to što smatramo da je ova sjednica zakazana kao jedna vrsta pritiska na naša dva člana, dva lidera u stranci, mi se nećemo pokolebati, nastavićemo da radimo za dobrobit Pala. Što se tiče bilo kakvih optužbi za pokušaj ubistva ili za planiranje ubistva, želim da kažem da je tome prethodio članak u kome nisu izrečene male stavri. Naši članovi su povezivani sa kriminalnim klanom u Srbiji koji je osumnjičen za najgora zvjerstva. Ti pomenuti naši članovi imaju svoje porodice i nije nimalo svejedno čitati te članke. Što se tiče Olimpijskog centra “Jahorina”, nemamo nikakve skrivene motive, kao što oni navode. Samo želimo da se Jahorina vrati Palama i građanima Pala, što je i prirodno“, dodao je Blagojević.

Jugović: Nema potrebe da se bilo koji odbornik bavi nadležnostima policije

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je, prema izvještaju Policijske uprave Istočno Sarajevo, stanje bezbjednosti na području Pala zadovoljavajuće. Mjere će, kaže Jugović, biti preduzete kada i ako Policijska uprava pruži drugačije, odnosno zabrinjavajuće podatke.

„Nemamo nikakvih razloga da reagujemo na osnovu neargumentovanih novinskih članaka, to dodatno podgrijavamo vatru. Mi smo tu za sve vrste dogovora i sigurno je da uz izvještaj Policijske uprave, koji će biti izložen na nekoj od narednih sjednica, o stanju bezbjednosti na području Pala, možemo da razgovaramo i o ovoj i drugim temama. Danas je apsolutno korektno postupljeno i smatram da nema potrebe da se bilo koji odbornik bavi stvarima koje su nadležnost policijske uprave“, rekao je Jugović.

Elek i Ljevnaić došli na sjednicu

Sjednici su pristvovali i predstavnici Olimpijskog centra „Jahorina“ – direktor Dejan Ljevnaić i predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elek, koji su pozvani na sjednicu zbog iznesenih navoda u javnosti da stoje iza spornih novinskih članaka. Oni su optuženi za, kako kaže Elek, neargumentovane navode.

Interesantno je da se ni Elek ni Ljevnaić nisu nedavno pojavili na tematskoj sjednici Skupštine opštine Pale kada se govorilo o stanju na Jahorini. I tada su, kao i danas, bili pozvani. Upravo nakon te sjednice i određenih zaključaka koje su odbornici usvojili jednoglasno, uslijedila je zabrana besplatnog skijanja djeci sa Pala (22. februara).

Ubrzo su se (23. februara), a nakon brojnih negativnih reakcija u javnosti, predomislili pa ponovo dozvolili besplatno skijanje.

Podsjećamo, dnevni list „Euro Blic“ i srbijansko izdanje „Blic“, objavili su 15. marta nepotpisan tekst pod naslovom: „Velika istraga u Republici Srpskoj: Policija istražuje saradnike Velje Nevolje sa druge strane Drine“, u kome se navodi da su istraživanja tokova novca kriminalne grupe dovela do Aca Stanišića, člana DEMOS-a, kao i „biznismena Dejana Ilića i Dejana Kojića“.

Uslijedilo je još nekoliko sličnih tekstova sa neimenovanim sagovornicima. Odbacujući sve navode, Stanišić i Kojić su tada rekli da sumnjaju da je hajka na njih krenula nakon tematske sjednice na kojoj se govorilo o stanju na Jahorini.

Stanišić i Kojić pokrenuli postupak protiv “Blic”-a

Dopis Skupštini opštine Pale uputila je i advokatska kancelarija koja zastupa članove DEMOS-a Aca Stanišića i Dejana Kojića. U dopisu se navodi da je pokrenut pravni proces protiv dnevnog lista „Blic“ koji je objavio sporne članke, te da će biti pokrenut zakonski postupak protiv svih lica koja budu iznosila neistine, pogrešne informacije i klevete protiv Kojića i Stanišića.

Filter 2019