Thu. Mar 4, 2021
ћирилица /latinica

Budućnost Jahorine ujedinila odbornike SO Pale

Autor: FILTER

Odbornici Skupštine opštine Pale, na današnjoj tematskoj sjednici, jednoglasno su usvojili tri zaključka koji se tiču trenutnog stanja na Jahorini i daljih planova razvoja.

Jedinstven stav stigao je nakon niza zahtjeva iz Olimpijskog centra kojima se, između ostalog, traži izmjena regulacionih planova ali i poklanjanje opštinske zemlje.

Stručno obrazloženje inicijative za izmjenu i dopunu regulacionog plana dijela posebnog područja „Jahorina“, koje je Olimpijski centar uputio SO Pale, bila je kap koja je prelila čašu. Tako kažu odbornici  koji su jednoglasno usvojili tri zaključka.

Foto: Opština Pale

Damjan Škipina, predsjednik Skupštine opštine Pale,  istakao je da Pale žele nastaviti partnerski odnos sa Vladom Republike Srpske i OC „Jahorina“ u cilju daljeg razvoja te planine.

“Jahorina definitivno zaslužuje ono što je u prethodnom periodu kroz investicioni ciklus na toj planini urađeno. Smatram da u narednom periodu trebamo riješiti probleme koje trenutno imamo, a to je problem vode, parking mjesta i infrastrukture. Treba posvetiti pažnju i ekološkim pitanjima i električnoj energiji. Takođe, studiju o pitanju kapaciteta skijališta i vertikalnog transporta treba uskladiti sa brojem ležajeva. Jedan od zaključaka je bio da opština Pale ne može poklanjati akcionarskom društvu zemljište iz razloga što za investiranje u rješavanje ovih problema o kojima smo govorili nema potrebna sredstva. To znači da se ta sredstva moraju pronaći ili se mora dobiti određena nadoknada za to zemljište kako bi se uložilo u infrastrukturu. Želimo aktivnije i jače učestvovati u razvoju Jahorine i smatram da opština ima na to i pravo i obavezu jer je Jahorina dio teritorije ove lokalne zajednice”, rekao je Škipina.

Olimpijski centar je podnio 15 inicijativa ali ova sjednica nije sazvana samo zbog njih. Riječ je, kaže Škipina, o nizu pitanja, prije svega infrastrukturnih, koja su godinama zapostavljana.

Jugović: Zaštititi Jahorinu

Trenutno stanje vodovodne i kanalizacione mreže, oblasti
snabdijevanja električnom energijom, saobraćaja i ekologije predočeni su odbornicima. Predlagač, načelik opštine, u informaciji koja je bila pred odbornicima, navodi da postojeća infrastruktura na Jahorini ne može da zadovolji potrebe smještajnih kapaciteta. Po nekim procjenama to je više od 7 200 ležajeva, ne računajući izgradnju novih objekata koji su ušli u vežeće urbanističke i regulacione planove. Zbog toga je potrebno usmjeriti aktivnosti na pomenutu infrastrukturu i ujedno zaštititi Jahorinu od neplanske gradnje i ugrožavanja skijališta.

Boško Jugović, načelnik opštine Pale, istakao je da je jedini iskreni partner Vlada Republike Srpske, da je ona ta koja ulaže i da je većinski vlasnik Olimpijskog centra Jahorina, te da će ona i odlučivati o svemu ovome.

“Prije tematske sjednice, imali smo podnesen niz inicijativa za izmjenu regulacionog plana za posebno područje Jahorine, to je podrazumijevalo na određen način cijepanje parcela i povećanje stambeno-poslovnih prostora. Nismo bili sigurni da li bi se na taj način “preinvestiralo” kada je u pitanju Jahorina i ono što očekujemo a to je da to bude planinska ljepotica i da ne napravimo grad koji neće imati ni šarm ni obilježja planine”, rekao je Jugović.

Foto: Opština Pale

Dodao je da Opština mora obezbijediti gotovo 10 miliona  KM za rješavanje problema u elektroenergetskom sektoru, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, kako bi sve uredno funkcionisalo na Jahorini.

“Mi moramo odgovoriti pozitivno prema korektnom investitoru “Galens” d.o.o koji gradi hotel i ulaže više od 100 miliona KM na području opštine Pale. Mi poštujemo i dajemo punu podrušku svim infrastrukturnim projektima kada je u pitanju skijanje, dakle sve što se tiče skijališta podržavamo”, rekao je Jugović.

Odbornici o Jahorini jednoglasno

Jugović kaže da su željeli čuti stav svih odbornika. A oni su bili jednoglasni – čestitke Olimpijskom centru na uređenju ski transporta ali oprez po pitanju gradnje.

Dok jedni smatraju da je Olimpijski centar odmetnuti centar moći, drugi u nešto bležem tonu – dovode u pitanje namjere pojedinaca iz Olimpijskog centra. Sada je, poručuju odbornici, ključni trenutak da se odluči
koliko i kako će se graditi na olimpijskoj planini. Još važnije – ko o tome odlučuje?

Predrag Blagojević, odbornik  DEMOS-a, istakao je da će Skupština opštine Pale u narednom periodu biti mjesto gdje se donose odluke vezane  kako za opštinu Pale, tako i za Olimpijski centar Jahorina. Dodao je da je Jahorina postala otuđeni centar moći, te da će se odbornici DEMOS-a boriti da se Jahorina vrati Palama. 


“Smatramo da je Olimpijski centar otuđeni centar moći, konstantno u konfliktu  sa lokalnom vlašću”, rekao je Blagojević.

Foto: Opština Pale

Branko Koroman, šef kluba odbornika SNSD-a, istakao je da opština Pale traži partnerski odnos sa predstavnicima Olimpijskog centra kako bi zajedno donosili najbolje odluke. Dodao je da je zbog nepostojanja strateškog dokumenta odloženo donošenje odluka, te da se očekuje od Olimpijskog centra da ponovo dođu sa novim inicijativama koje su u skladu sa zaključcima  koji su donijeti na današnjoj sjednici.

“Ono što je odgovornost svih odbornika i svih direktora javnih preduzeća ali i nosilaca svih funkcija u opštini Pale i gradu Istočno Sarajevo, je da planiramo održivi razvoj na Jahorini”, rekao je Koroman.

Foto: Opština Pale

Nikola Blagojević, šef kluba odbornika SDS-a, istakao je da članovi opštinskog odbora SDS-a nisu mijenjali svoje odluke kada je u pitanju upravljanje Jahorinom, te da je prije par godina odbijena jedna ovakva inicijativa, kada su se pokušale oduzeti nadležnosti opštine na Jahorini.

“Smatramo da je sasvim normalno da u skladu sa Ustavom i sa Zakonom Opština Pale i odbornici koji su birani od strane građana, donose odluke koje su vezane za Jahorinu i u tom pravcu ćemo i dalje nastaviti raditi. Zaključci koje smo danas zajednički predložili i jednoglasno usvojili, govore o tome”, rekao je Blagojević.

Ćosić: Moramo imati plan kako će Jahorina izgledati

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, pružio je podršku načelniku i odbornicima. Drago mu je, poručuje, što je pokazano jedinstvo oko budućnosti Jahorine. Moramo u kontinuitetu razvijati strateške planove koji će da kažu kako će Jahorina izgledati, poručio je Ćosić.

“Treba znati da je Vlada Republike Srpske sredstva na Jahorinu plasirala putem direktnih subvencija, emitovanjem obveznica od strane OC „Jahorina“, a da su kasnije te obveznice emitovane u kapital i putem davanja garancija, što znači da je Vlada Srpske praktično i sam vlasnik OC „Jahorina“. Nakon ovog nepojavljivanja ljudi iz OC „Jahorina“, naša sljedeća adresa je resorno ministarstvo i predsjednik Vlade”, kaže Ćosić.

Mišljenja je da nepojavljivanje predstavnika Olimpijskog centra pokazuje koliko bi oni željeli da “slome neke stvari preko koljena i da nekim vrstama uticaja, odnosno uticajem koji se zove Javno preduzeće od strateškog značaja, pokažu da se nalaze iznad interesa lokalne zajednice”.

Foto: Opština Pale

Panić: Svaki potez povlačiti s posebnom pažnjom

Dalibor Panić, pomoćnik ministra trgovine i turizma RS za pravne poslove, istakao je da su velika sredstva uložena u ovo područje, te da, ukoliko želimo da Jahorina ostane turistički biser, moramo povesti računa o putnoj infrastrukturi, vodosnabdijevanju, te snabdijevanju električnom energijom.

Naglasio je da sve što su Vlada i institucije Republike Srpske do sada uradile, isključivo  zbog toga da bi se stvorio bolji ambijent za život, ne samo za opštinu Pale, nego i ljude koji žive i rade na Jahorini, ali i ljude koji žive u drugim lokalnim zajednicama.

“Moramo povesti računa o strateškim i planskim dokumentima  koji će nam reći na šta želimo da liči Jahorina u narednih pet ili deset godina. Velika sredstva su uložena  u ovo područje, i to su samo neke od činjenica koje nas obavezuju da svaki od narodnih poteza povlačimo sa posebnom pažnjom”, naveo je Panić.

Bez prisustva predstavnika Olimpijskog centra

Predstavnici OC Jahorina koji su uputili brojne inicijative, nisu se pojavili na tematskoj sjednici lokalne skupštine koja je bila posvećena upravo Jahorini.

Foto: Opština Pale
Filter 2019