Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Ćosić: Prodaja zgrade za studentski centar bila transparentna

Izvor: SRNA

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izjavio je da je ova lokalna zajednica potpuno transparentno obavila proces prodaje zgrade za potrebe izgradnje studentskog centra, te poručuje SDS-u da ukoliko smatraju da postoje bilo kakve vrste kriminala u vezi s tim, sve to prijave nadležnim institucijama.

– Ljudi koji su kupili taj objekat, prije dvije-tri godine, su tada imali namjeru da izgrade stambeno-poslovnu zgradu, čak su nam se i obraćali sa zahtjevom za izdavanje lokacijskih uslova i imamo projekte za to u opštini. Sve je uredno plaćeno, a novac je tada bio usmjeren za rekonstrukciju, odnosno dogradnju Doma zdravlja – izjavio je Ćosić Srni reagujući na optužbe Opštinskog odbora SDS-a iz kojeg tvrde da se rukovodstvo Istočnog Novog Sarajeva u saradnji sa Vladom Republike Srpske “bavi kriminalnim radnjama u vezi sa kupovinom zgrade za potrebe izgradnje Studentskog doma”.

– Ono što su zaboravili da kažu je da je opština izradila glavni projekat za izgradnju studentskog doma koji će biti prelijep u Istočnom Novom Sarajevu. Takođe, znam da je Studenstki dom potpuno transparentno, javno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama objavio oglas o kupovini zgrade. Preporučujem kolegama iz SDS-a da, ukoliko smatraju da tu postoje bilo kakve vrste kriminala, sve to prijave nadležnim institucijama, prije svega MUP-u Republike Srpske, potom Tužilaštvu, te ako smatraju da ima i viših instanci – poručio je Ćosić.

Ćosić je dodao da je opština Istočno Novo Sarajevo ranije izražavala interes da na toj lokaciji bude studentski dom, te da je odluka kupca zgrade da se prijavi na javni oglas Vlade Republike Srspke stvar privatne prirode.

Ćosić je nove napade SDS-a okarakterisao kao uobičajenu praksu u predizbornom fukcionisanju stranke.

– Uvijek nađu neke nove ljude koji zaneseni pričom o kriminalizaciji, kriminalnom društvu, pravdoljublju pokušavaju da nađu neke krivce – dodao je on.

Prema njegovim riječima, pričati bespotrebno praznu priču kako bi to neko čuo je suvišno i od toga neće biti rezultata.

– Nemam informaciju po kojoj su cijeni Vlada Republike Srpske, odnosno nadležno ministarstvo i Studentski dom kupili tu zgradu. Znam da smo tu zgradu prodali za nekih 520.000 KM, a prvobitna procjena je bila 500.000 KM i da je bila odluka Skupštine opštine ukoliko ne uspije licitacija prvi ili drugi put, da će cijena pasti za jednu trećinu. To znači da je postojala mogućnost da mi tu zgradu prodamo za 370.000, ali smo je prodali za 520.000 KM, što opet opovrgava situaciju da se govori o prodaji ispod tržišne vrijednosti – dodao je Ćosić.

Ćosić je ponovio da postoji jasna procjena vještaka građevinsko-arhitektonske struke koji je zgradu procijenio na tu vrijednost, tako da je priča o bilo kakvoj vrsti manipulacije suvišna.

– To je svojstveno ljudima iz SDS-a. Ljudima koji nikad nisu nijedan uspješan projekat u gradu Istočno Sarajevo realizovali i priveli kraju. Zapravo, sve projekte koje su htjeli da realizuju su se srušili, izgubili krovove, svoju funkciju i oni pokušavaju da omalovaže dobru namjeru Vlade Republike Srpske da ovdje izgradi Studentski dom, a potom i zgradu Rektorata i Muzičke akademije – kaže Ćosić.

Predsjednik Izvršnog odbora SDS-a Istočno Novo Sarajevo Dragan Vlačić izjavio je da je opštinsko rukovodstvo zgradu namijenjenu za potrebe Studentskog centra, prije dvije godine prodalo jednoj privatnoj firmi za 520.000 KM, a da je tu istu zgradu Vlada Republike Srpske prije nekoliko dana kupila za 1,5 miliona KM.

Filter 2019