Ћосић: Продаја зграде за студентски центар била транспарентна

Извор: СРНА

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да је ова локална заједница потпуно транспарентно обавила процес продаје зграде за потребе изградње студентског центра, те поручује СДС-у да уколико сматрају да постоје било какве врсте криминала у вези с тим, све то пријаве надлежним институцијама.

– Људи који су купили тај објекат, прије двије-три године, су тада имали намјеру да изграде стамбено-пословну зграду, чак су нам се и обраћали са захтјевом за издавање локацијских услова и имамо пројекте за то у општини. Све је уредно плаћено, а новац је тада био усмјерен за реконструкцију, односно доградњу Дома здравља – изјавио је Ћосић Срни реагујући на оптужбе Општинског одбора СДС-а из којег тврде да се руководство Источног Новог Сарајева у сарадњи са Владом Републике Српске “бави криминалним радњама у вези са куповином зграде за потребе изградње Студентског дома”.

– Оно што су заборавили да кажу је да је општина израдила главни пројекат за изградњу студентског дома који ће бити прелијеп у Источном Новом Сарајеву. Такође, знам да је Студенстки дом потпуно транспарентно, јавно у складу са Законом о јавним набавкама објавио оглас о куповини зграде. Препоручујем колегама из СДС-а да, уколико сматрају да ту постоје било какве врсте криминала, све то пријаве надлежним институцијама, прије свега МУП-у Републике Српске, потом Тужилаштву, те ако сматрају да има и виших инстанци – поручио је Ћосић.

Ћосић је додао да је општина Источно Ново Сарајево раније изражавала интерес да на тој локацији буде студентски дом, те да је одлука купца зграде да се пријави на јавни оглас Владе Републике Срспке ствар приватне природе.

Ћосић је нове нападе СДС-а окарактерисао као уобичајену праксу у предизборном фукционисању странке.

– Увијек нађу неке нове људе који занесени причом о криминализацији, криминалном друштву, правдољубљу покушавају да нађу неке кривце – додао је он.

Према његовим ријечима, причати беспотребно празну причу како би то неко чуо је сувишно и од тога неће бити резултата.

– Немам информацију по којој су цијени Влада Републике Српске, односно надлежно министарство и Студентски дом купили ту зграду. Знам да смо ту зграду продали за неких 520.000 КМ, а првобитна процјена је била 500.000 КМ и да је била одлука Скупштине општине уколико не успије лицитација први или други пут, да ће цијена пасти за једну трећину. То значи да је постојала могућност да ми ту зграду продамо за 370.000, али смо је продали за 520.000 КМ, што опет оповргава ситуацију да се говори о продаји испод тржишне вриједности – додао је Ћосић.

Ћосић је поновио да постоји јасна процјена вјештака грађевинско-архитектонске струке који је зграду процијенио на ту вриједност, тако да је прича о било каквој врсти манипулације сувишна.

– То је својствено људима из СДС-а. Људима који никад нису ниједан успјешан пројекат у граду Источно Сарајево реализовали и привели крају. Заправо, све пројекте које су хтјели да реализују су се срушили, изгубили кровове, своју функцију и они покушавају да омаловаже добру намјеру Владе Републике Српске да овдје изгради Студентски дом, а потом и зграду Ректората и Музичке академије – каже Ћосић.

Предсједник Извршног одбора СДС-а Источно Ново Сарајево Драган Влачић изјавио је да је општинско руководство зграду намијењену за потребе Студентског центра, прије двије године продало једној приватној фирми за 520.000 КМ, а да је ту исту зграду Влада Републике Српске прије неколико дана купила за 1,5 милиона КМ.

Filter 2019