Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Sjećanjem na Boljanić čuvamo slavnu srpsku istoriju

Izvor: RTRS

Poslije 76 godina ovdje smo, kao dokaz da se istina ne može sakriti. Istina je da je ovdje u Boljanićima, uz podršku Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, spasili brojne pilote, istakao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH, na obilježavanju 76 godina od operacije “Halijard”, kojom je na Ozrenu spaseno 60 američkih pilota.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u Boljaniću, mjestu gdje je bio improvozovani aerodrom sa kojeg je spaseno 60 savezničnih avijatičara tokom 1944. i 1945. godine, biti izgrađen prošireni memorijalni centar i da će obilježavanje kao što je današnje biti uvršteno u kalendar obilježavanja važnih događaja u Republici Srpskoj.

– Srbi su uvijek bili na strani pobjednika. Tada su rizikovali svoje živote da bi spasili savezničke pilote, i to je ostalo duboko usuđeno narodu ovih krajeva. Ovo je bila najveća operacija spašavanja pilota na okupiranoj teritoriji – naglasio je Dodik.

On je poručio da su Srbi imali dvije vojske u borbi protiv fašizma i nacizma.

– Pod okriljem Draže Mihailovića i pokret NOB-a, koji je na kraju pobjedio, ali u oba Srbi su bili najznačajniji faktor te borbe. Nećemo ih nikada zaboraviti – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je spašavanje savezničkih pilota najbolji primjer odnosa Srba prema antifašističkoj borbi, te podsjetio i na napor đenerala Draže da se pobijedi fašizam na ovim prostorima.

– Nisu odustajali od toga da se pomogne savezničkim pilotima i to je ostalo zabilježeno u kolektivnoj memoriji srpskog naroda – rekao je Dodik i dodao da je isto to ostalo zabilježeno zahvaljujući Fondaciji “Halijard”.

Dodik je naglasio da je to bila najveća operacija spašavanja američkih vojnika izvan linija fronta.

Srbi su uvijek željeli slobodu, a spašavanje pilota, rekao je Dodik, dokaz je da su htjeli da je podare i drugima.

Dodik je podsjetio da su Srbi stradalnici u prošlom vijeku, da su vodili nametnute ratove, bili pod ankcijama, a krajem 20. vijeka i satanizovani.

Hvala Vladi Republike Srpske što je i zvanično obilježila ovaj događaj, rekao je Džon Kapelo, na obilježavanju 76 godina od operacije “Halijard”, kojom je na Ozrenu spaseno 60 američkih pilota.

– Godinama smo pričali hrabru priču Draže Mihailovića i njegovih saboraca, koja je bila potisnuta u zaborav. Kada sam posjetio ovo polje vidio sam 30-40 seljaka sa srpskim i američkim zastavama, i onda sam shvatio koliko to znači svima – naglasio je Kapelo.  

On je istakao da će iz Boljnića krenuti priča širom svijeta, sa istim ciljom, da se pokaže da je srpski narod bio uz saveznike, rizikujući svoje živote.

– Hvala Predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, što njegujemo slavnu prošlost – naglasio je Kapelo.

On je napomenuo da su godinama pričali o đeneralu Draži Mihailoviću i o srpskom narodu koji su pomogli u spašavanju savezničkih pilota.

– S vama smo da bismo to proslavili, ovdje gdje je posljednja akcija završena – rekao je Kapelo, te ispričao kako je posjetio i Pranjane u Srbije odakle su spašavani saveznički piloti i poručio da će u Fondaciji nastaviti da govore o ovom činu srpskog naroda, jer je shvatio koliko je sve to bitno i za Srbe.

On je dodao da je srpski narod rizikovao živote da bi pomogli savezničkim pilotima.

Sa ovog mjesta prije 76 godina ispisane su najljepšnje stranice srpsko – američkih odnosa . Uvijek ćemo se boriti za istinu, a iz te istine i najstaju naljepša savezništva, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, na obilježavanju 76 godina od operacije “Halijard”, kojom je na Ozrenu spaseno 60 američkih pilota.

– Ovim odajemo počast svim borcima protiv fašizma. Ova misija je trajala od maja 1944. do februara 1945. godine, i za to vrijeme spašeno je preko 1.200 pilota, a veliki udio imali su srpski seljaci i Jugoslovenska vojska u otadžbini – naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da je zadovoljstvo danas biti u Boljaniću, na Ozrenu, da bi zajednio obilježili 76 godina od jedne od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija tokom Drugog svjetskog rata.

– Ovim odajemo i priznanje antifašistima i hrabrom narodu Ozrena, ali i svima onima koji su dijelili zajedničke vrijednosti i uzvišene ideale u borbi protiv ideologija zla koje su prijetile cijelom čovječanstvu – rekla je predsjednica Srpske.

Ona je istakla da je ponosna što se ovaj događaj organizuje i u Republici Srpskoj, par dana nakon što je obilježen u Srbiji, jer je riječ o značajnoj akciji koja je organizovana sa obje strane Drine.

Filter 2019