Сјећањем на Бољанић чувамо славну српску историју

Извор: РТРС

Послије 76 година овдје смо, као доказ да се истина не може сакрити. Истина је да је овдје у Бољанићима, уз подршку Југословенске војске у отаџбини, који су учествовали у борби против фашизма, спасили бројне пилоте, истакао је Милорад Додик, српски члан предсједништва БиХ, на обиљежавању 76 година од операције “Халијард”, којом је на Озрену спасено 60 америчких пилота.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у Бољанићу, мјесту гдје је био импровозовани аеродром са којег је спасено 60 савезничних авијатичара током 1944. и 1945. године, бити изграђен проширени меморијални центар и да ће обиљежавање као што је данашње бити уврштено у календар обиљежавања важних догађаја у Републици Српској.

– Срби су увијек били на страни побједника. Тада су ризиковали своје животе да би спасили савезничке пилоте, и то је остало дубоко усуђено народу ових крајева. Ово је била највећа операција спашавања пилота на окупираној територији – нагласио је Додик.

Он је поручио да су Срби имали двије војске у борби против фашизма и нацизма.

– Под окриљем Драже Михаиловића и покрет НОБ-а, који је на крају побједио, али у оба Срби су били најзначајнији фактор те борбе. Нећемо их никада заборавити – истакао је Додик.

Додик је рекао да је спашавање савезничких пилота најбољи примјер односа Срба према антифашистичкој борби, те подсјетио и на напор ђенерала Драже да се побиједи фашизам на овим просторима.

– Нису одустајали од тога да се помогне савезничким пилотима и то је остало забиљежено у колективној меморији српског народа – рекао је Додик и додао да је исто то остало забиљежено захваљујући Фондацији “Халијард”.

Додик је нагласио да је то била највећа операција спашавања америчких војника изван линија фронта.

Срби су увијек жељели слободу, а спашавање пилота, рекао је Додик, доказ је да су хтјели да је подаре и другима.

Додик је подсјетио да су Срби страдалници у прошлом вијеку, да су водили наметнуте ратове, били под анкцијама, а крајем 20. вијека и сатанизовани.

Хвала Влади Републике Српске што је и званично обиљежила овај догађај, рекао је Џон Капело, на обиљежавању 76 година од операције “Халијард”, којом је на Озрену спасено 60 америчких пилота.

– Годинама смо причали храбру причу Драже Михаиловића и његових сабораца, која је била потиснута у заборав. Када сам посјетио ово поље видио сам 30-40 сељака са српским и америчким заставама, и онда сам схватио колико то значи свима – нагласио је Капело.  

Он је истакао да ће из Бољнића кренути прича широм свијета, са истим циљом, да се покаже да је српски народ био уз савезнике, ризикујући своје животе.

– Хвала Предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, што његујемо славну прошлост – нагласио је Капело.

Он је напоменуо да су годинама причали о ђенералу Дражи Михаиловићу и о српском народу који су помогли у спашавању савезничких пилота.

– С вама смо да бисмо то прославили, овдје гдје је посљедња акција завршена – рекао је Капело, те испричао како је посјетио и Прањане у Србије одакле су спашавани савезнички пилоти и поручио да ће у Фондацији наставити да говоре о овом чину српског народа, јер је схватио колико је све то битно и за Србе.

Он је додао да је српски народ ризиковао животе да би помогли савезничким пилотима.

Са овог мјеста прије 76 година исписане су најљепшње странице српско – америчких односа . Увијек ћемо се борити за истину, а из те истине и најстају наљепша савезништва, истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, на обиљежавању 76 година од операције “Халијард”, којом је на Озрену спасено 60 америчких пилота.

– Овим одајемо почаст свим борцима против фашизма. Ова мисија је трајала од маја 1944. до фебруара 1945. године, и за то вријеме спашено је преко 1.200 пилота, а велики удио имали су српски сељаци и Југословенска војска у отаџбини – нагласила је Цвијановић.

Она је додала да је задовољство данас бити у Бољанићу, на Озрену, да би заједнио обиљежили 76 година од једне од највећих акција спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија током Другог свјетског рата.

– Овим одајемо и признање антифашистима и храбром народу Озрена, али и свима онима који су дијелили заједничке вриједности и узвишене идеале у борби против идеологија зла које су пријетиле цијелом човјечанству – рекла је предсједница Српске.

Она је истакла да је поносна што се овај догађај организује и у Републици Српској, пар дана након што је обиљежен у Србији, јер је ријеч о значајној акцији која је организована са обје стране Дрине.

Filter 2019