Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Sjednica gradskog štaba za vanredne situacije nakon šest mjeseci pauze: Tražimo, apelujemo…

Autor: FILTER/M.K.

Tačan broj oboljelih od virusa korona u Istočnom Sarajevu se ne zna. Ne zna se ni kada ćemo imati te podatke. Iz Instituta za javno zdravstvo RS kažu da očekuju najnovije podatke s obzirom na to da se čekaju rezultati većeg broja uzoraka.

Ono što je poznato jeste da je posljednjih dana procenat pozitivnih od ukupnog broja testiranih u našem gradu čak 75 odsto.

Na bolničkom liječenju je 28 oboljelih od kojih je dvoje na intenzivnoj njezi kovid odjeljenja Bolnice „Srbija“.

„Imamo 55 mjesta, još 10 u kovid intenzivnoj njezi. Alternativa, ukoliko to bude potrebno, je da prizemlje stacionara pretvorimo u kovid bolnicu“, rekao je Nebojša Šešlija, direktor JZU Bolnica “Srbija” nakon sjednice gradskog štaba za vanredne situacije.

Na sjednici gradskog štaba doneseno je nekoliko zaključaka. Između ostalog, traži se od opštinskih štabova da “pojačaju“ mjere zaštite od širenja korona virusa. Iz gradskog štaba apeluju na sve političke partije i kandidate da poštuju pravila propisana od strane republičkog i opštinskih štabova za vanredne situacije.

“Takođe, gradski štab traži da kontrolni organi, inspekcija, komunalna policija i Policijska uprava, ulože dodatne napore i angažman na kontroli provođenja donesenih mjera od strane republičkog i lokalnih štabova“, saopštio je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Vuković je naveo i Zaključak kojim gradski štab apeluje na staništvo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih proslava i događaja. Takođe, sugeriše se opštinskim štabovima da što bolje opreme kovid ambulante u domovima zdravlja. Zatraženo je i pravljenje plana funkcionisanja zdravstvene zaštite tokom zimske sezone, s akcentom na Jahorinu.

„Gradski štab traži od privatnih ambulanti da dostavljaju podatke o testiranim licima zdravstvenim ustanovama prema mjestu stanovanja testiranog lica. Apelujemo na stanovnike da rezultate testiranja u privatnim zdravstvenim ustanovama dostavljaju nadležnim domovima zdravlja i porodičnim ljekarima“, rekao je Vuković.

Upitan o tome kako očekuje da opštinski štabovi prihvate i realizuju ove zaključke ako se zna da Grad nema nadležnosti da obavezuje opštinske štabove, Vuković odgovara:

“Grad po hijerarhiji nije stariji od opština nego je takođe lokalna zajednica i nije organ koji može narediti opštinskim štabovima. Zbog toga se koristimo formulacijama da predlažemo, apelujemo, tražimo. Znajući da su zaključci veoma dobronamjerni, da smo se potrudili da pošteno razgovaramo o situaciji koja nije dobra, ja sam uvjerenja da će ove zaključke prihvati.”

Filter 2019