Сједница градског штаба за ванредне ситуације након шест мјесеци паузе: Тражимо, апелујемо…

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Тачан број обољелих од вируса корона у Источном Сарајеву се не зна. Не зна се ни када ћемо имати те податке. Из Института за јавно здравство РС кажу да очекују најновије податке с обзиром на то да се чекају резултати већег броја узорака.

Оно што је познато јесте да је посљедњих дана проценат позитивних од укупног броја тестираних у нашем граду чак 75 одсто.

На болничком лијечењу је 28 обољелих од којих је двоје на интензивној њези ковид одјељења Болнице „Србија“.

„Имамо 55 мјеста, још 10 у ковид интензивној њези. Алтернатива, уколико то буде потребно, је да приземље стационара претворимо у ковид болницу“, рекао је Небојша Шешлија, директор ЈЗУ Болница “Србија” након сједнице градског штаба за ванредне ситуације.

На сједници градског штаба донесено је неколико закључака. Између осталог, тражи се од општинских штабова да “појачају“ мјере заштите од ширења корона вируса. Из градског штаба апелују на све политичке партије и кандидате да поштују правила прописана од стране републичког и општинских штабова за ванредне ситуације.

“Такође, градски штаб тражи да контролни органи, инспекција, комунална полиција и Полицијска управа, уложе додатне напоре и ангажман на контроли провођења донесених мјера од стране републичког и локалних штабова“, саопштио је Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева.

Вуковић је навео и Закључак којим градски штаб апелује на стаништво да се уздрже од организовања било каквих прослава и догађаја. Такође, сугерише се општинским штабовима да што боље опреме ковид амбуланте у домовима здравља. Затражено је и прављење плана функционисања здравствене заштите током зимске сезоне, с акцентом на Јахорину.

„Градски штаб тражи од приватних амбуланти да достављају податке о тестираним лицима здравственим установама према мјесту становања тестираног лица. Апелујемо на становнике да резултате тестирања у приватним здравственим установама достављају надлежним домовима здравља и породичним љекарима“, рекао је Вуковић.

Упитан о томе како очекује да општински штабови прихвате и реализују ове закључке ако се зна да Град нема надлежности да обавезује општинске штабове, Вуковић одговара:

“Град по хијерархији није старији од општина него је такође локална заједница и није орган који може наредити општинским штабовима. Због тога се користимо формулацијама да предлажемо, апелујемо, тражимо. Знајући да су закључци веома добронамјерни, да смо се потрудили да поштено разговарамо о ситуацији која није добра, ја сам увјерења да ће ове закључке прихвати.”

Filter 2019